Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano

Powłoka, o czym studio raczej nie powie na wejściu, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Na kilku tys. się nie kończy, bo położenie to początek. Powłokę trzeba specjalnie regenerować, używać środków o neutralnym pH itp itd. Sam tego nie zrobisz.

Lepsza jest folia na zderzak przód, lusterka progi i tył zderzak i w zupełności wystarczy. kamyk spod tira na expresie i tak załatwi ci odprysk powłoka nie pomoże - folia zatrzyma.

Powłokę kwarc czy ceramikę możesz dać na resztę elementów. Nic folii nie przebije.

Ceramika nie chroni od odprysków to jest bzdura.

Opublikowano

Kolega ma racje. Od odpryskow tylko folia, ale na koniec dnia i tak najczesciej dostaje kamieniem szyba :D

Powloke ceramiczna polecam bo mialem i mam na kazdym aucie, czasami wystarczy tylko splukac woda by auto znow bylo czyste, ale czasami trzeba juz umyc auto i tutaj klaniaja sie srodki o ktorych wspomniano powyzej plus dobra rekawica.

Na samych powlokach sie nie znam jezeli chodzi o marki, ale mialem doswiadczenie z CarPro oraz Gtechniq i ta druga wydaje mi sie lepsza, ale moze tylko wydaje. Zobacze po dluzszej eksploatacji.

Opublikowano

Ceramika to koszt delikatnie ponad 4k pln - cale auto na produktach Gtechniq.

Folia: tylko przod, czyli zderzak + maska + lampy + lusterka. Znam tez firme co robi to 30% drozej... :D

Najlepiej podpytac studia detalingowe - ja pisze o slaskich cenach.

• Moderatorzy
Opublikowano

W zależności od studia i powłoki. Zadzwoń do 203 punktów i już coś będziesz wiedział.

Ale jak Ci zacznie gadać o powłoce oh ah nieśmeirtelne auto to odpuść.

Opublikowano

tak jak koledzy piszą,podstawa to folia zwłaszcza w nowym aucie.

Ja założyłem folie na front (zderzak ,maska błotniki słupki) plus lusterka ,lampy przód ,wnęki od klamek i tylny zderzak przy otworze bagażnika.

Dodatkowo mam też położoną ceramikę.

Mam dobrego specjalistę jakbyś miał więcej pytań pisz na priv.

89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano

folia nie daje tego fajnego efektu wizualnego, który daje powłoka.

Po powłoce lakier ma większą głębię i super się błyszczy - lusterko.

• Moderatorzy
Opublikowano
Nie, to jest wrażenie po korekcie - nie ma rys na lakierze. To samo zrobię ci woskiem powiedzmy soft99 czy tam natysem. Postawię obok ceramiki i nie odróżnisz :D
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Oklejenie folią to już wydatek rzędu kilku tysięcy pln w zależności od rozległości roboty. Natomiast powłoka zależy od rodzaju (są tańsze i droższe) jak i od ilości warstw. W moich okolicach jedną warstwę kładą już za ok. 1200 pln.
Opublikowano

Przerabialem temat i powłoka chyba jest za droga. Nie lepiej co kwartał jechać na woskowanie?

Szczerze mówiąc to ceramika na nowym aucie jest niezauważalna, auto łatwiej sie spłukuje ale po jakimś czasie i tak robi sie taka warstwa "niespłukiwalnego" brudu - trzeba użyć gąbki.

Im dłużej się waham nad ceramiką w nowym aucie, tym bardziej jestem przekonany do częstszego używania dobrej kosmetyki zamiast operacji za 5 lub wiecej tysiecy.

• Moderatorzy
Opublikowano

Powtarzam. Ceramika nie chroni przed odpryskami i powiedzmy lekkim dotknięciem drzwi na parkingu przez starą babę - folia ochroni. Oczywiście dotknięcie drzwi a nie uderzenie.

Nigdy nie używaj gąbki do mycia auta.

Opublikowano
Powtarzam. Ceramika nie chroni przed odpryskami i powiedzmy lekkim dotknięciem drzwi na parkingu przez starą babę - folia ochroni. Oczywiście dotknięcie drzwi a nie uderzenie.

Nigdy nie używaj gąbki do mycia auta.

Juz bez przesady z ta gabka. To nie jest Ferrari warte kilka mln PLN. W Luksemburgu gdzie mieszkam ludzie Astonami na myjnie automatyczna jezdza...

Opublikowano
Juz bez przesady z ta gabka. To nie jest Ferrari warte kilka mln PLN. W Luksemburgu gdzie mieszkam ludzie Astonami na myjnie automatyczna jezdza...
Każdy dba wg własnej ochoty (i pewnie budżetu). To jest wątek o ceramice, więc uwaga dot. gąbki słuszna.
  • Moderatorzy
Opublikowano

A co ma do rzeczy ile kosztuje auto? Czy to Ferrari czy E90? Gąbka to jest do ciała nie do lakieru.

Robiłeś sobie zdjęcia z ferrarkami na szczotach czy co?

Opublikowano
Po prostu jestem w stanie zrozumiec takie podejscie przy drogich autach ktore sa potencjalna inwestycja. W przypadku codziennych wozidelek typu G20 ciezko mi to zrozumiec, ale niech kazdy robi co chce.
Opublikowano
To jak to jest z ceramiką w porównaniu do regularnego woskowania?

tak, że wosk wypada powtórzyć co dwa miesiące, a ceramika utrzyma się od roku do dwóch ;)

w te oferty zabezpieczenia 3-5.. czy nawet 9 letniego nie wierzę..

na Volvo mam budżetową ceramikę stage2 od CS-II, przez rok była bajka, super hydrofobowość i dużo łatwiejsze mycie auta, po roku odczuwałem tendencję spadkowe powłoki..

na G21 zamówiłem przez dealera BMW total zabezpieczenie w pakiecie "ultra" , wykonane przez cenione warszawskie studio Car Perfecta. Po odbiorze auta nie byłem zadowolony z efektów, powłoka na nowym aucie zachowywała się gorzej niż to co mam na starym volvo po kilkunastu miesiącach od położenia. Odmówiłem płatności i zrobiłem raban. Okazało się, że ktoś coś pomieszał i moje auto zamiast pojechać do car perfecta zostało zabezpieczone przez pracownika BMW produktem NanoCeramicProtect 9h. Jak dla mnie efekt porażka. Poczekam parę miesięcy aż to 9h zacznie schodzić i położe na auto coś lepszego.

Opublikowano
Moj tata tez mial podobnie. Nowe X5 czarne, na powloke w salonie detailingowym otwartym przez dealera. Wykonanie porażka, jakieś plamki, szkoda kasy. Dlatego mnie interesuje porównanie z woskiem.
Opublikowano

wniosek?? olać salon i ich (świadome lub nie, nie będę oceniał) oszustwa i trzeba wstawiać auto samodzielnie do studia detailingowego z dobrymi opiniami ;)

w Krakowie polecam Tomka Kuzaja na Wadowickiej, ewentualnie AST na Opolskiej.. jak dealer z Wawy zaproponował mi usługę od warszawskiego Car Perfecta to zrobiłem research i oni także mają lux opinie.. we Wro mój stary kumpel ma studio (Motoreaktywacja) i też robi dobrą i uczciwą robotę, więc jak ktoś jest z Wro to też ma dobrą opcję :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nakładał ktoś folię na boki?

Planowałem dać ceramikę na całość i być może folię na przód.

Ale jeśli folia ma chronić przed lekkimi uszkodzeniami typu oparcie (nie jakieś mocne uderzenie) drzwi o mój samochód, to może warto zabezpieczyć też boki?