Skocz do zawartości

Wymagany serwis - wymiana okładzin hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kupiłem pod koniec sierpnia 2019 używane BMW F10 z 2016 roku, przejechane miał wtedy 60,5k kilometrów. Pokazywało wtedy, że za 5k km lub 04/2021 wymagana jest wymiana okładzin hamulcowych tylnych. Przejechałem nim 3k km i nadal pokazuje ten sam komunikat, nie zmniejsza się to 5k km. Co może być przyczyną? Do tej pory miałem F30 i wraz z przejechaną liczbą km ten wskaźnik się zmniejszał.
Opublikowano
Kupiłem pod koniec sierpnia 2019 używane BMW F10 z 2016 roku, przejechane miał wtedy 60,5k kilometrów. Pokazywało wtedy, że za 5k km lub 04/2021 wymagana jest wymiana okładzin hamulcowych tylnych. Przejechałem nim 3k km i nadal pokazuje ten sam komunikat, nie zmniejsza się to 5k km. Co może być przyczyną? Do tej pory miałem F30 i wraz z przejechaną liczbą km ten wskaźnik się zmniejszał.

To samo było u mnie 5k, jeździłem sezon i limit się nie zmniejszał po kolejnych 10k w końcu ruszył i aktualnie mam 2,4k i się będę zabierał za wymianę. Nie wiem czym to jest spowodowane czy słaba partia klocków popadła ciężko stwierdzić, ale tarcza od nowości w ogóle nie jest zjechana a było to zmieniane w ASO 100k temu (tarcze klocki tył) a tarcza ma nadal 20mm...

Zamówiłem ATE, założę, zobaczę jak to będzie. Aktualnie tarcza ma delikatny rancik ale chyba stare klocki nie dolegają idealnie na brzegach i sama tarcza nie świeci się jak na przodzie. Jak będzie to samo to może być coś z tarczami?

Opublikowano

Do 5 tysięcy kilometrów liczy komputer na podstawie użytkowania samochodu, więc jest to dalekie od prawdy. Możecie mieć 5k kilometrów po poprzednim właścicielu, ale mieć taki styl jazdy, że przejedziecie jeszcze 30 tysięcy kilometrów.

5 tysięcy zaczyna spadać, wraz z momentem, gdy czujnik zużycia klocków zaczyna się ścierać. Wtedy można już myśleć powoli o wymianie, ale gdy będzie krytyczny moment otrzymacie jeszcze czerwony komunikat, który mówi o tym, że wymiana już musi być dokonana.

Tarcze się nie świecą, bo nie hamują - prawdopodobnie masz założone klocki ceramiczne, albo są zwyczajnie twarde.

Opublikowano
Tylne tarcze mają rdzawy nalot ... za mało lub po prostu za mało dynamicznie użytkujesz auto i słabo hamujesz.
Opublikowano
No raczej się z tym nie zgodzę bo mam program zrobiony, lubię depnac, dohamwoac, bokiem polecieć, przód zawalony pyłem a tył czysciutki. Klocki są ori nie ceramiczne
Opublikowano

Ja tak miałem przez kilkanaście tysięcy kilometrów, że tarcze wyglądały, jakby w ogóle nie hamowały.. Były matowe, jakieś takie dziwne.

Wymieniłem klocki na EBC Yellowstuff i od razu błyszczą się jak psu... :norty: