Skocz do zawartości

528i montaz instalacji gazowej

eclipse10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam sie do montażu instalacji gazowej w mojej e39, mam pytanie może śmieszne ale czy do założenia tego przelacznika benzyna gaz trzeba zdemontować jakies elementy deski ? Czy do tego przełącznika muszą być kabelki nie moze być np radiowo ? Pytam bo nie chce żeby gazownik rył mi całą deskę po to by poprowadzić kabelki od przełacznika, ewentualnie w jakim miejscu najlepiej zalozyc ten przelacznik i czy moglbym go sobie sam zamontować po założeniu instalacji przez firme? Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Musi firma założyć ew może dać Ci to na wierzchu ale po co? Można na wysokości przycisków podgrzewanych siedzeń, w popielniczce, z lewej strony w okolicy wyłącznika świateł to takie typowe miejsca. Zawsze są przewody. Deski ściągać nie trzeba

Kolego wejdź na lpg forum.

Tam Znajdziesz polecane warsztaty w swojej okolicy.

Co do montażu jeśli nie będziesz patrzył gdzie najtaniej to niczym nie musisz się martwić będzie to zrobione zgodnie ze sztuką.

• Zasłużeni forumowicze
Jutro prowadzę swoją e39 do gaziarza i też mam mały dylemat gdzie dać przełącznik. Gaziarz proponował przy rączce podnoszenia maski, ale jakoś mi to nie pasuje. Chyba dam w uchwycie na kubki, z lewej strony na przeciwko zapalniczki.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Cześć,

ja mam właśnie przy rączce podnoszenia maski, przy przycisku otwierania bagażnika.

Mi to miejsce odpowiada - jest ok

Auto już u gaziarza, przycisk będzie przy rączce podnoszenia maski.

• Zasłużeni forumowicze

Co ma nivo do gazu? Poza tym, że będziesz musiał kompresor wyrzucić z wnęki.

Gdybyś miał Webasto przy butli to co innego :-)

• 2 tygodnie później...

W tym kraju jednak nadal LPG to coś bardzo wstydliwego dla większości kierowców... Cóż smutne.

No bo jaki jest cel chowania przełącznika który powinien być w dość widocznym miejscu z różnych względów? :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Kolego, tu nie chodzi o wstyd, tylko umieszczenie przycisku w takim miejscu, żeby nie wiercić otworu w jakimś dekorze czy innym elemencie tapicerki. Żeby to jakoś wyglądało.

Super miejscem wg mnie jest zaślepka cup holderow jak ktoś ich nie posiada przy przełączniku staga.

Tam jest bardzo zielono i super wtapia się to w tło widoczność 1000% a i zaślepka wielkiej wartości nie przedstawia.

Ja właśnie mam w tej, zaslepce. Tak jak, mówisz. Pełno zielonych diod od klimatronika plus, od gazu ładnie widoczny i nie rzucający sei w oczy. Widać poziom lpg bez gimnastyki czy wygnania się. Przełącznik jest dla mnie a nie odwrotnie. Widzę kiedy się przełączyl na LPG oraz kontroluje poziom

• Zasłużeni forumowicze
Mam zamontowany przycisk lpg przy rączce podnoszenia maski i powiem wam szczerze, że jest trochę niewygodnie. Zaczynam żałować że nie dałem go w zaślepce cup holdera.

• Zasłużeni forumowicze
Mam zamontowany przycisk lpg przy rączce podnoszenia maski i powiem wam szczerze, że jest trochę niewygodnie. Zaczynam żałować że nie dałem go w zaślepce cup holdera.

A co stoi na przeszkodzie, żeby go przenieść w bardziej przystępne miejsce? Nawet samemu to chwila pracy i masz przycisk tam gdzie chcesz.

A tak nawiasem mówiąc, lokalizacja przełącznika to rzecz gustu, a gust jak doopa, każdy ma własny.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Akurat z przeniesieniem nie ma problemu, ale ta niewygoda musi mi jeszcze bardziej dokuczyć żeby się za to wziąć :D .

Jak mówiłem auto jest dla mnie a nie odwrotnie. Przełącznik lpg było w miejsce kubków i było ok. Nie chodzi o bezczelne wiercenie w błotniku korka na LPG i wywalenie wtryskow i filtrów na kolektor ssący. Ale centralke fajnie mieć w w miarę dobrym miejscu ale nie schowany żeby czasami ktoś nie widział że auto ma lpg

• Zasłużeni forumowicze
W moim przypadku jest jeszcze jeden wielki plus montażu instalacji :D .Auto kupiłem w maju zeszłego roku i od tamtej pory szukałem przyczyny wypadania zapłonu 4 cylindra na zimnym silniku. Problem występował już przy temperaturze 10 stopni, dało się wyczuć że silnik już nie pracuje tak jak powinien, a przy dzisiejszej temperaturze, u mnie -5 już by się trząsł i wywalił błąd ,gdybym go zostawił na wolnych obrotach. Udało się trochę softowo złagodzić wypadnie zapłonu, ale nie do końca. Od kiedy auto wróciło od gazownika silnik pracuje jak zegarek :D , czekałem na pierwszy mróz jak dziecko na mikołaja :D . Widocznie facet przy ściąganiu kolektora poprawił coś czego ja nie zauważyłem albo przeoczyłem. W każdym razie po półtora roku walki :mad2: wreszcie spokój :D .