Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Mam kolejny problem z moim e91 330xi w manualu, silnik N52b30a z lpg. Pobiera mi strasznie duzo benzyny.

Ostatnio zatankowalem pb za 100 zl, bylo prawie pol baku ( o 1 czy 2 kreski mniej ). Zrobiłem 330 km na gazie, z czego maxymalnie 15/20 na benzynie - poranny kilometr dopóki sie gaz nie załączy i po pracy. I na tà chwilę mam o kreskę mniej niż 1/4 !!! Często odpalam samochód, chodzi z 5 min na ssaniu i dopiero ruszam ( na długość papierosa . Spalanie gazu mam w normie, zważywszy na krótkie odcinki 17 l po mieście to nie ma tragedii.. tylko dlaczego az tyle benzyny mi idzie przy tym??

Na b-tool 0 błędów..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety ten silnik jak jest zimny to żłopie okrutnie. Jego normalna temperatura pracy to 105 stopni, więc jest do czego nagrzewać.

Do tego dochodzi rozgrzewanie katów po uruchomieniu, kiedy sterownik znacznie wzbogaca mieszankę i opóźnia zapłon.

Sprawdź sobie jakie masz korekty paliwowe, jak w normie (+/- 5%) to bym się nie przejmował. Ewentualnie sprawdź czy paliwo gdzieś nie cieknie ;)

A serio to zrezygnowałbym z rozgrzewania na luzie. Wsiadasz i od razu jedziesz to najlepsza metoda.

Jeszcze pytanie przy jakiej temperaturze Ci się przełącza na gaz. Mi przy 35 stopniach, teraz to ok. 700m.

Opublikowano

Dzięki wielkie za odpowiedź:) sprawdzę te korekty, co do uciekania to na pewno nie - sprawdzone.

Gaz przełącza mi się przy 40 stopniach, przy 35 cos szwankowalo i 40 bylo idealnie :)