Skocz do zawartości

[E46 N42] Crankshaft sensor skasowany, nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu borykałem się z gaśnięciem auta, podejrzewałem czujnik wału korbowego. Ostatnio auto zgasło i nie można go odpalić. INPA pokazuje błędy od czujnika wałka wylotowego rozrządu, i wału korbowego.

1) pierwszy błąd nie jestem w stanie odczytać ze zdjęcia ale kończy się OUTLET - VANOS 340km temu

2) 2782 CDKPH2 Camshaft sensor outlet 210 km temu

3) 277F CDKN Crankshaft sensor, z obecnym przebiegiem.

Oprócz tych błędów były jeszcze błędy od poziomu oleju - dolałem

i od napięcia - rozładowany akumulator (wiadomo przez rozrusznik).

Rozumiem że auto zgasło przez ten ostatni błąd jednak po skasowaniu błędów nie mogę uruchomić silnika, ale błędy nie pojawiają się, akumulator mam rozładowany, i ten błąd wisi, a auto jest odpalane na kable rozruchowe z innego auta. Czekam na czujnik wału korbowego, ale mam pytanie czy nie powinien silnik wystartować jeśli nie ma błędów?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Normalnie, czary mary i już :8) dolanie oleju nie ma wpływu na błąd czujnika poziomu paliwa, należy go wymienić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
no ale skasowales tylko bledy a nie ich przyczyne... jak ma wystartowac jak cos jest popsute?

Niby jest popsute, ale jeśli błędu nie ma to może jednak w tej chwili dziala. Chodzi o to że auto stoi "na miescie" i nie wiem czy brać na lawete i przywieźć pod dom, czy pojechać tylko po aku podłdowac na ful i może odpali. Na tych kablach na których odpalałem to Tak słabo kręcił- słabe kable. Jeśli czujnik padł całkowicie to czy nie powinno być od niego ponownie błędu?

Normalnie, czary mary i już :8) dolanie oleju nie ma wpływu na błąd czujnika poziomu paliwa, należy go wymienić.

Przeczytaj jeszcze raz mój post, nic nie pisałem o czujniku paliwa. Nie pisałem też że dolanie oleju skasowalo błąd.

Opublikowano

Skoro błąd nie występuje od razu, to może warto sprawdzić okablowanie? Może gdzieś idzie zwarcie?

A co do czujników wałka rozrządu to zamień miejscami bo są takie same, jak błąd przejdzie na drugi to masz odpowiedź, że na pewno jest zepsuty czujnik. Przerabiałem temat u siebie.

Opublikowano
czujnik walu jak jest uwalony to auto moze nie zapalic. moze tez gasnac w czasie jazdy.

To że może nie odpalić to wiem, i że gaśnie to też wiem, wiem że czujnik wału korbowego jest do wymiany, walka rozrządu możliwe że również. Zastanawia mnie tylko to że obecnie gdy próbuję uruchomić silnik to błędów od czujników nie ma, jest tylko ten od niskiego napięcia, więc co jest powodem że silnika uruchomić nie mogę? Gdyby błąd od czujnika pojawiał się przy próbie odpalenia, lub byłby na stałe sprawa byłaby dla mnie jasna, teraz łudzę się że jak podładuje akumulator to wrócę do domu na kolach, lub że przyczyna jest jeszcze jakaś inna.

Opublikowano
U mnie jak pękł wałek ssący na 2 cyl to tez błędów nie było a silnik nie odpalił :p ja wziąłem wóz na lawete bo jakoś grzebać w środku miasta mi się nie chciało ;) odkrec korek i może zobaczysz czy się walki obracaja, później sprawdź iskrę w swiecach itd .. inaczej nie dojdziesz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeczytaj jeszcze raz mój post, nic nie pisałem o czujniku paliwa. Nie pisałem też że dolanie oleju skasowalo błąd.

Miałem oczywiście na myśli czujnik poziomu oleju a to skutek pisania z telefonu :duh:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wymiana czujnika nie pomogła. U mechanika okazało się że przestawiony był rozrząd na wylocie o 60* chyba. Rozrząd wymieniony. Na razie problemow nie ma.