Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem, kilka dni temu zauważyłem, że podłoga jest mokra po stronie pasażera z przodu. Oczywiście pod wykładziną itd. Samochód stoi, nie porusza się i podczas deszczu podcieka. Zaznaczyłem na zdjęciu fragment, który jest cały mokry. Gumowa uszczelka przy progu pokryta welurem jest cała mokra więc gdzieś coś przepuszcza wodę z deszczu. Uszczelka ta zachodzi pod plastikową listwę progową przez co woda z uszczelki, weluru na uszczelce leci pod plastikową listwę i ścieka pod wykładzinę. Gdzie szukać problemu, w którym miejscu to przepuszcza. odcinek mokry zaznaczam na zdjęciu załączonym. Nadmieniam, że uszczelka powyżej jest kompletnie sucha, auto stoi, woda wpada z deszczu lecącego na auto.

1.jpg 1.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
A szukałeś? Mata drzwi do podklejenia. Edytowane przez aaben
3A0jS9b.png
Opublikowano
Nie szukałem bo leje od kilka dni, nie mam zadaszenia nad autem. Dzisiaj otworzyłem i zauważyłem właśnie na tej listwie i uszczelce pokrytej welurem bardzo widoczne ślady wody i zwróciłem na to uwagę. Jak w ogóle się tym zająć? Boczek drzwi trzeba zdjąć?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Często poruszany temat. Są dwa wyjścia. Albo kupuj na allegro sznur butylowy np taki

https://allegro.pl/oferta/sznur-butylowy-butyl-4mm-12m-uszczelniacz-kit-7138912481

Ja z tego co pamiętam w jednym aucie takim robiłem. 4 metry na całe jedne drzwi piwinno starczyć. Grubość 4mm lub 5mm jest ok. Usuwasz z wygłuszenia i drzwi stary i nakładasz nowy. Dobrze to robić w ciepłym pomieszczeniu bo masa twardnieje im zimniejsza. To jest tańsza opcja.

Droższa opcja. Drugie wyjście to wywalić stare wygłuszenie i kupić od razu maty wygłuszające. Od razu wygłyszyć drzwi. Rak robiłem w drugim aucie. Kupiłem paczkę mat CTK takich:

https://allegro.pl/oferta/ctk-premium-mata-wygluszajaca-butyl-2-2mm-370x500-7639569778

Starczyła na drzwi przedni. środek drzwi i tam gdzie była mata w E87 i maskę. Koszt 300zl dwa lata temu.

Opublikowano
Po napisaniu ostatniego posta wyszedłem "to robić", bo przestało padać. Mata fabryczna, cała żadnych uszkodzeń, rozcięć, dziur. Wszędzie przyklejona od nowości elegancko na pasek butylowy czarny. Jedynie na dole po lewej stronie oderwana przez kogoś, kiedyś na odcinku około 12-15cm. Przykleiłem to na masę, która już była na tej piankowej macie i całość kilkadziesiąt razy "na opalarce" podociskałem do drzwi. Nie wiem czy to tamtędy to leciało. Dziwi mnie tylko jak jest butyl i mata to woda leci drzwiami w dół przez otwory i wylatuje przy progu. A jak butyl się odklei to już nie trafia do tych dziur? Przecież ten butyl nie jest na samym dole, jest ponad wszystkimi otworami itd. to jak tam woda daje rade ujść? No dobra, zobaczymy za parę dni. Wysuszyłem wszystko, pod wykładziną też. Potem włożyłem do auta oczyszczacz powietrza (domowy Zepter) z funkcją osuszania na 20 minut i niedługo się dowiemy czy to to. Pod pozostałymi listwami progowymi sucho, więc tylko ta jedna strona (przód pasażer). (Nie mam szyberdachu, bo prędzej nie dodałem). Wszystkie kanały odpływowe drożne, wymyłem gorącą wodą z brudu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wystarvzy że na centymetrze jest dziura i już wali do środka. Jak miałem u siebie przez kilka dni worek na śmieci przyklejony przezrocztsty, to było widać, że woda z podniesionej szyby skapuje na te mate. Jak jest butyl nie szczelny to wali do środka. Ja próbowałem mój stary opalarką też dokleić, ale niestety cały czas ciekło. Jak wymieniłem na nowy suchutko.
Opublikowano
No to oby u mnie trzymało i oby to było to, ale właśnie w tym miejscu lewy dół gdzie było odklejone było najbardziej mokre i największe zacieki. Tak czy SIUSIAK, dzięki bo od razu daliście znać po zamieszczeniu postu i co ważniejsze trafnie. Można na was liczyć.