Skocz do zawartości

E39 530D nie odpala, zgasło podczas jazdy.

franekkimono

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bmw po tym jak zgasło na drodze podczas jazdy odpaliło po kilku zakręceniach, a następnie rozkraczyło się na amen. Kręci, nie odpala. Na zapłonie pre-supply presure dochodzi do 4.22, pozniej spada do 1. Brak rail pressure. Błędy z INPY poniżej.

Sprawdzałem te błędy po kolei i raczej zawsze występuje tylko 1, a u mnie pokazuje wszystkie 3. Paliwa w baku full - 75L.

IMG-3926.jpg

IMG-3927.jpg

IMG-3928.jpg

IMG-3936.jpg

• Zasłużeni forumowicze

Przecież napisał, że na wstępnej ma 4,22 więc czego tam szukać ? Nie będzie odpalać, bo na szynie CR nie masz ciśnienia, ale żeby w ogóle zero ? Nie śmierdzi paliwem pod maską ?

Czujnik ciśnienia na listwie, pompa CR, regulator na pompie. Coś grzebałeś ostatnio przy silniku ?

Przebieg to masz zacny :)

PS. No, właśnie. To jest filtr paliwa. :cool2:

Puszka, którą zaznaczyłeś to właśnie filtr paliwa ;) skoro jest tam mokro to pewnie puścił o-ring grzałki filtra (element na samej górze filtra z wtyczką przykręcany na śrubę torx) i najprawdopodobniej to jest przyczyną Twojego problemu.

@Fuser, napisał że ma 4,22 ale potem spada do 1, a może być tak że regulator ciśnienia nie poda paliwa na listwę nie mając cisnienia z pompy progowej

• Zasłużeni forumowicze
... puścił o-ring grzałki filtra ...

Czujnik ciśnienia, a nie grzałka.

..napisał że ma 4,22 ale potem spada do 1, a może być tak że regulator ciśnienia nie poda paliwa na listwę nie mając cisnienia z pompy progowej

Tak ma być. Jak nie uruchomisz silnika to po pewnym czasie progówka się wyłącza.

Chyba jest winowajca, przewody pod autem.

Tutaj tym przewodem leci paliwo z dużą ilością powietrza.

Paliwo-1.jpg

-

Tutaj jest koniec przewodu powyżej, też cieknie.

paliwo-2.png

I na koniec przewody paliwowe pod autem, są w tragicznym stanie, pod autem dość solidna plama w 2 miejscach. Pierwsza na początku osłony mniej więcej na wysokości kierownicy, druga przy końcu osłony. Pewnie pękł jakiś wężyk zaraz za pompą.

Paliwo-3.jpg

paliwo-3.png

Jeszcze pytanie, czy miedziane przewody z alledrogo (67zł za 2szt od baku do pompy progowej) się sprawdzą czy lepiej ogarnąć to samemu. Dodatkowo zauważyłem, że wtyczka przy filtrze po odpięciu jest całą w ropie. Moje problemy mają swoje odzwierciedlenie w popękanych przewodach? Jeszcze dodam, że jak przekręcę zapłon, to słychać, że paliwo gdzieś u góry ucieka. Skontroluje jutro w dzień gdzie.

Skoro wtyczka na filtrze pływa w ropie to albo cieknie któryś wężyk albo puścił wspomniany już o-ring na czujniku ciśnienia. Najpierw wypadałoby zlikwidować wycieki i najlepiej przy okazji wymienić filtr paliwa.

PS. Czy tylko ja na trzecim zdjeciu widzę kaczkę albinosa z niebieską wysypką? :mrgreen: