Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, jestem posiadaczem przedlifta 1.9, pół roku temu miałem stłuczkę na której ucierpiał lewy przód, udało się poskładać juz wszystko w całość ale jest problem z zegarami. Nie działa komputer (spalanie, kilometry itd), wszystkie zegary czyli od paliwa, obrotomierz, km'y, temperatura, nie świeci check engine(a świecił wcześniej) nie słychać kierunkowskazów, natomiast ręczny i błąd poduszek świeci więc jakiś tam prąd na zegarach jest.

Przejrzałem podobne tematy bo jest ich dużo i sporo diagnoz, mam świadomość że najlepiej podpiąć pod kompa i taki mam zamiar, w tygodniu go dać do kogoś z kompem kto sie zna na rzeczy, jednak zakładam temat z prośbą o pomoc w zlokalizowaniu przyczyny bo może ktoś miał coś podobnego albo podejrzewa co mogło ucierpieć podczas stłuczki, każda rada na wagę złota.

Dodam że sprawdzałem bezpieczniki, zmieniałem akumulator ponieważ tamten padł całkowicie.

Pytanie jeszcze z innej beczki, Policja po kolizji zablokowała mi dowód rejestracyjny do póki auto nie przejdzie przeglądu, fizycznie dowód mam, teraz jeśli zrobię przegląd to automatycznie mam już jakby odblokowany dowód rejestracyjny i mogę jeździć, czy najpierw na policje zanieść dowód że przeszło przegląd i wtedy będzie na legalu? Może ktoś miał podobną sytuacje.

Dziękuje za każdą pomoc. Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wystarczy że zrobisz przegląd A diagnosta i tak wprowadzi dane do systemu

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba z zaświadczeniem z skp udać się do wydziału komunikacji, wypełnić wniosek i dopiero odblokują zatrzymany elektronicznie dowód regeneracji.

Co do problemów z elektroniką to centralny i szyby działają? Jak tak to zajrzyj do licznika, wykręć go i potraktuj wtyczki kontaktem w sprayu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tak centralny i reszta elektroniki działa, tylko te zegary, komputer, przez co pewnie kontrola trakcji też nie działa.

Spróbuję zajrzeć po pracy do tych kostek też, dziękuję za udzielanie się

Opublikowano

Cześć,

Mała wskazówka - Prędkość, obroty, temperatura to sygnały które idą po CAN'ie.

Jeśli chodzi o kontrolę trakcji - o ile dobrze pamiętam - to nie będzie działać gdy moduł DSC nie dostanie po CAN'ie zgodnego VIN'u (DSC wysyła tzw. remote frame o ID 0x610 w odpowiedzi na którą oczekuje VIN'u).

Biorąc pod uwagę te dwie rzeczy warto zerknąć na początek czy są wszystkie zasilania :

26 pinowa wtyczka czarna :

pin 1 - masa

pin 4 - cały czas +12V

pin 6 - pierwsza pozycja stacyjki

pin 5 - druga pozycja stacyjki

- ja są to sprawdzić czy masz połącznie pomiedzy DSC a zegarami :

26 pinowa wtyczka czarna zegarów :

CAN_H - pin 9

CAN_L - pin 10

nie wiem którą masz generację DSC (ASC ??) więc nie powiem ci lokalizacji po drugiej stronie - ale powinieneś je znaleźć.

CAN to zawsze skręcona para przewodów o kolorach (w E46) - zółto /czerwonym i żółto brązowym.....

Może się ich spodziewać w zależności @

pin 16/17 - jeśli masz 43 pinową wtyczkę

pin 11/15 - jeśli masz 47 pinową wtyczkę

Pozdr

M.K.

Opublikowano
Dziękuję MkTech za cenne wskazówki, widać że od serca napisane, spróbuję za chwilę wyciągnąć zegary i zobaczyć czy wszystko się zgadza. Dziękuję i pozdrawiam