Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie

Postaram się opisać problem który występuje w samochodzie. Ma on przebieg 100 tys. Od pewnego czasu zauważyłem że gdy samochód jest zimny, jest na ssaniu i po przejechaniu powiedzmy około 1,5 km wrzucę na luz gdzieś na światłach lub dojezdzająć gdzieś gaśnie. Tak jakby schodził w tym momencie z podwyższonych obrotów ssania i trafiał na bieg jałowy. Dzisiaj zaobserwowałem że gdy go odpalę, włączy się ssanie to obroty się zwiększą i gdy opadną zadławi się i zgaśnie. Mogę to w takim momencie bardziej wywołać włączając klimatyzację na maxa i ją szybko wyłączyć. Spadną obroty, nierówno zapracuje silnik i zgaśnie. W samochodzie nigdy nic nie było wymieniane tylko napinacz rozrządu profilaktycznie. Kiedyś przy przebiegu 86 tys wyskoczył błąd o kodzie P0366 i po skasowaniu nigdy juz się nie pojawił.

Czego to może być przyczyna? Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez krzysztof4101997
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Np. rozrząd, co może sugerować błąd:

P0366 296B Cyfrowy sterownik silnika: Czujnik wałka rozrządu strony wydechowej

Wyjmij czujniki położenia wałków, wyczyść je i zamień miejscami, to samo z elektrozaworami vanosów. Popraw tytuł - dopisz gaśnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ten błąd wyskoczył mi około 15 tys kilometrów temu. Robię rocznie około 5 tys. Został od razu skasowany przez kolegę i już nigdy nie powrócił. Wtedy poprostu odpalił i zgasł i już nie chciał odpalić. Po chwili odpalił ale przeszedł w tryb awaryjny. Nigdy więcej to się nie powtorzylo a to gasniecie na wolnych obrotach zauważyłem że występuje od około roku. Czy to może być objaw tego czujnika położenia wałka wylotowego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie widząc auta i parametrów obstawiam przestawiony rozrząd, ale to ktoś musi zweryfikować. Choć tak czy siak czeka Cię wymiana jak nie było to jeszcze robione, strach jeździć, ślizgi pewnie już sypią się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.