Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam obecnie w aucie CIC MID włożoną wcześniej był sam odtwarzacz CD z gniazdem Aux.

Kupiłem kabel usb do podłokietnika ze złączem USB AUX (org.) wszystko podłączone, do vinu dopisałem 606 i 6FL

Ale za żadne skarby nie czyta pendriva... nie widzi nie ma opcji wyboru... ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć. E-sys, BMWiCoder mam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam obecnie w aucie CIC MID włożoną wcześniej był sam odtwarzacz CD z gniazdem Aux.

Kupiłem kabel usb do podłokietnika ze złączem USB AUX (org.) wszystko podłączone, do vinu dopisałem 606 i 6FL

Ale za żadne skarby nie czyta pendriva... nie widzi nie ma opcji wyboru... ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć. E-sys, BMWiCoder mam.

Jakie moduły zakodowales? Gdzie podlaczyles kabel?

Opublikowano

Kabel podłączyłem pod gniazdo "beżowe" z tyłu w nawigacji znalazłem zdj że odpowiada właśnie za usb zresztą kabel też miał taki sam kolor.

Wyczytałem jeszcze że trzeba przekodować HU_CIC tylko za bardzo nie wiem co tam zmienić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kabel podłączyłem pod gniazdo "beżowe" z tyłu w nawigacji znalazłem zdj że odpowiada właśnie za usb zresztą kabel też miał taki sam kolor.

Wyczytałem jeszcze że trzeba przekodować HU_CIC tylko za bardzo nie wiem co tam zmienić.

Piszemy też na FB widzę.

Cały moduł należy przekodować jeśli dodałeś FA, lub poszczególne parametry.

Jednak jeśli masz jednostkę z nie swojego auta to lepiej to robić wpisująć w FA VIN dawcy. Inaczej stracisz opcję navi, nawet jak założysz emulator to już nie zadziała bo jednostka dostanie VIN Twojego auta a certy będą pod inny vin.

• 4 lata później...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat. Niestety poległem na kodowaniu funkcji 6FL (USB audio) dlatego proszę o pomoc jak  to zrobić. Z tego co wiem, to mając aktywną tą funkcję będę mógł odtwarzać muzykę MP3 i co ważniejsze zaktualizować firmware z nadzieją, że bluetooth będzie lepiej działał.
Otóż kupiłem kabelek USB i podłączyłem go jak na załączonym obrazie.

Kabel podłączyłem bez rozbierania boczku co zaoszczędziło sporo czasu. Nie przeszkadza mi, że złącze usb będzie w bagażniku. W module HU_CICMID za pomocą BMWAiCoder włączyłem:

CDMM_USB: aktivt

CDMM_USB_AUDIO_SINGLE: aktiv  

Pozycja w USB się pojawiła ale nie jest aktywna.
Po włożeniu pendrive’a mruga jakby chciał czytać dane ale pozycja w radiu jest dalej nieaktywna.

Czy funkcja 6FL wymaga jeszcze ustawienia jakiś innych zmiennych?

BMWAi.jpg

IMG_20240516_200258.jpg

IMG_20240516_200326.jpg

IMG_20240516_200358.jpg

Schowek-1.jpg

Schowek-2.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Kodowanie lepiej zrobic automatyczne. Dodaj te opcje do listy wyposazenia a potem przekoduj Head Unit, modul komunikacyjny i zegary (na wszelki wypadek). Kodowanie reczne w tym przypadku nie ma w ogole sensu.

Sprawdz pendrive na ktorym robisz test w innym F10, bo czasami pedrivy maja dziwne boot sectory, lub sa sformatowane nieodpowiednim formatem i auto ich nie widzi.

Pendrive Ci miga, bo dostaje zasilanie i sie probuje polaczyc. To nie oznacza, ze jest komunikacja.

Edytowane przez mmw