Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wymianie łączników stabilizatora zapaliła się kontrolka 4X4.

Wcześniej paliła sie "święta trójca" ale po obróceniu zębatki pogasły. Wziąłem sie więc za łączniki bo stukały. Wymieniłem, opuszczam auto, odpalam a tam Zonk. Podczas wolnej jazdy jak skręce mocno koła to jest wrażenie jakby samochód hamował.

Dodam jeszcze, że założyłem łączniki dwóch różnych producentów. Czy to mogło mieć jakieś znaczenie. I jest jeszcze jedno: wymieniałem łączniki pierwszy raz. Czy można było zrobić coś źle i spowodować taki błąd?

Co mogę jeszcze sprawdzić?

Opublikowano
Sprawdź kalibracje czujnika kąta skrętu. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić związku łączników stabilizatora z objawami, jaki opisałeś... Sam kiedyś wymieniałem łączniki, bo jeden stukał i nie wiem, co można by sknocić w przykręceniu 4 nakrętek...

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano

Tez mi sie wydaje, że nic nie zepsułem tą wymianą.

A czy czujnik kata skrętu mogę sam jakos sprawdzic? Z tego co zdążyłem się zorientować to musze miec kompa i program? Czy da sie to jakos inaczej zrobić?

Dzisiaj jeszcze nim jeździłem i jak skrecalem to samochód zaczynał wibrowac i tak jakby nie miał mocy lub hamował. Po wyprostowaniu kierownicy i ruszeniu wibracje ustawały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak miałem X3 E83, też wymieniałem łączniki stabilizatora, później kiedyś wahacz i po wymianie było wszystko ok, bez żadnych innych niespodzianek.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Tez mi sie wydaje, że nic nie zepsułem tą wymianą.

A czy czujnik kata skrętu mogę sam jakos sprawdzic? Z tego co zdążyłem się zorientować to musze miec kompa i program? Czy da sie to jakos inaczej zrobić?

Dzisiaj jeszcze nim jeździłem i jak skrecalem to samochód zaczynał wibrowac i tak jakby nie miał mocy lub hamował. Po wyprostowaniu kierownicy i ruszeniu wibracje ustawały.

Wyjmij bezpiecznik od VTG i sprawdź, czy bez dopinania przedniego napędu opisane przez Ciebie objawy ustają.

Sprawdzałeś, jakie błędy pokazuje program diagnostyczny? Kontrolka 4x4 nie zapaliła się bez przyczyny...

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
Moze to glupie pytanie ale co to jest VTG? Błędów nie sprawdzałem bo nie mam czym. Samochód przyjechał do mnie na lawecie z wloch i nie jest jeszcze zarejestrowany, wiec tez nie mogę nim jeszcze podjechac do żadnego serwisu. Probowalem troche robic sam. Z mechaniką pojazdowa mam bardzo malo do czymienia i nie bardzo się na niej znam, ale tez nie mam dwóch lewy rąk, wiec z niektórymi rzeczami sam probuje. Jutro sprobuje z tym bezpiecznikiem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po długim czasie oczekiwania na tablice rejestracyjne i wizyte w serwisie mam juz diagnozę no i co najważniejsze sprawne auto.

Jak pisałem wczesniej w aucie palily sie trzy sławne lampeczki i sam naprawiłem silniczek. Jednak chyba za mało obrucilem tą zębatkę i to ona powodowała powyższe objawy. Mechanik rozebral silniczek jeszcze raz i poreperował. Tak więc moja wymiana łaczników nic nie popsuła. Zbieg okoliczności to sprawił. Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam