Skocz do zawartości

Problem z hamulcem recznym

piotruś 123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam BMW X E70 2007 rok 3.0si. Mam problem z hamulcem ręcznym. Na desce świeci mi się PARK na żółto. Zwalniałem ręczny w bagażniki . Puścił ale nadal się świeci na desce. Jak nacisnąłem przycisk - guzik ręcznego do góry to w lewym tylnym kole słychać było przez jakieś 5 sekund trzeszczenie. Ponownie ręcznie linką zwalniałem hamulec ale tym razem reagował tak że jest luźny. Jak jadę powali i zaciągnę ręczny to trzyma i puszcza ale napis Park dalej się świcie. Jak chce włączyć przycisk AUTO H to pokazuje napis "asystent wolnego ruszania nie działa ". O co tu chodzi ? Czy możliwe jest że uszkodzony jest jakiś mechanizm ręcznego przy lewym tylny kole ? Bardzo proszę o pomoc . Z góry dziękuję. A dodam że jak podłączyłem pod kompa to wyskakuje błąd ręcznego 6011 i nic poza tym

Miałem stary przycisk ręcznego. Zamieniłem je i nic nie pomogło. dzwoniłem do gościa co naprawia mechanizmy hamulce ręcznego. Powiedział mi że trzeba cały wyjść z linkami i mu wysłać to go zreanimuje. Koszt 1300 zl. Zastanawiam się czy nie jest uszkodzony silniczek w mechanizmie. tak wyczytałem na forum. Co wy na to ?

• Zasłużeni forumowicze

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=322431

Myślę , że na dzień dobry wypadałoby zdjąć koła z tyłu i zobaczyć czy coś się nie dzieje.

Następnym krokiem byłoby zdjęcie tarcz hamulcowych i zobaczenie w jakim stanie jest osprzęt od ręcznego...

Edytowane przez Burza1234

Koła zdjolem i wszystko ok. Jutro wyjmę cały mechanizm z linkami i zobaczymy. Myślę że w mechanizmie tzn.tej czarnej skrzynce pękł jakiś plastik bo jak zwolniłem ręczny w bagażniku a później przyciskiem go załączyłem to słychać było jakiś trzaskanie z tyłu

• Zasłużeni forumowicze
Okładziny hamulcowe są ok. Linki luźne nie zapieczone w bardzo dobrym stanie. Wyjąłem cały mechanizm z linkami. Trzeba rozebrać skrzynkę i patrzeć bo innego wyjścia nie widzę. Macie może jakiś namiar kto regeneruje takie mechanizmy? Bo jak padła elektronika to samemu raczej nic nie zrobię.

Oglądałem ten film. Tylko że tu wymieniał cały mechanizm na drugi. Ja swój chce rozebrać i wymienić uszkodzone części . Bo nawet jak założę drugi używany bo taki też widziałem za 1600 zł to nie ma pewności ile będzie działał. A jak sam naprawie to będę miał pewność. Cześć części znalazłem typu linki i silniczek.Nie mogę znaleźć zębatek. Ma ktoś jakiś namiar ?

Na tej stronie nie ma. Ciekawe czy będzie w serwisie bo ta zębatka ma nr tak jakby można ją było kupić osobno . Znalazłem dwóch gości co naprawiają ręczny ale żaden z nich nie chce mi sprzedać zębatki i wołają za regenerację 1200 zł bez względu na to co wymienia . Przeginka. :shock: czy wymieni zębatkę czy linkę to ta sama cena