Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem [m43b18]

adask0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z odpaleniem samochodu od jakiegos czasu, na poczatku problem byl maly tj czasami na cieplym silniku nie chcial zapalic i trzeba bylo lekko dodac gazu. Z czasem problem sie nasilil i nie samochod mial wiekszy problem z zapaleniem na cieplym (rozrusznik krecil, ale bez wcisnietego gazu nie chcial odpalac), czasami natomiast o dziwo odpalil normalnie na cieplym bez problemu. W obu przypadkach na zimnym odpalal bez problemu, az do teraz, na zimnym ma problem z odpaleniem, kreci ale bez dodania gazu nie odpala, dodam ze po dodaniu gazu samochod zachowuje sie przez chwile dziwnie (czuc to), po 2 sekundach sie uspokaja, obroty sa ok i jezdzi normalnie. Co ciekawe po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu zapala normalnie, jak postoi dluzej zgaszony to problem powraca. Dodam jeszcze ze nie bylo problemu z falujacymi obrotami (tylko przy zapaleniu 2 sekundy obroty wachaly sie w malym zakresie i sie stabilizowaly)

Co bylo przy aucie robione:

wymieniony kolektor wydechowy (podobno mechanik twierdzil ze byl pekniety, drugi mechanik wymienil, kolektor mam jest caly :mad2: )

uszczelka pod kolektorem ssacym

wymienione swiece (ich czas juz dawno nadszedl konca, po wymiane auto ciut lepiej reaguje)

oleje i filtry wymieniane systematycznie

nie ma lewego powietrza (wszystkie weze byly wymieniane ze 3 -4 lata temu i sa jak nowe)

Co zauwazylem:

przepustnica jest brudna (bede probowal ja wyczyscic), jak i wszsystkie weze od srodka, dodam ze nie byla czyszczona od czasu gdy samochod bral lewe powietrze)

problem z zapalaniem jest na benzynie i na gazie (sekwencja)

po odpalniu auto jezdzi normalnie, nie zauwazylem spadku mocy

nie swieci ani nigdy nie swiecil sie 'check'

nie zauwazylem zawyzonego spalania

Duzo poczytalem i wiem ze winne moga byc rozne, moze ktos spotkal sie z takim problemem jak ja?

I drugie pytanie jest ktos moze z okolic Katowic i posiada komputer zeby sprawdzic ewentualne bledy lub ma jakis namiar na naprawde dobrego i uczciwego mechanika?

Z gory dzieki

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Check się nie świeci bo go pewnie w ogóle nie ma. Zacznij od diagnostyki, bo stracisz tylko kasę na niepotrzebną wymianę sprawnych gratów. Możliwe ze coś nie tak z czujnikiem wału.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Check się nie świeci bo go pewnie w ogóle nie ma. Zacznij od diagnostyki, bo stracisz tylko kasę na niepotrzebną wymianę sprawnych gratów. Możliwe ze coś nie tak z czujnikiem wału.

Wlasnie w tym problem ze nie mam gdzie go zdiagnozowac... wiec moze jest ktos z forum z okolic Katowic kto ma kabel, komputer i za oplata by sprawdzil co i jak? : :roll:

Przeczyscilem przepustnice, weze do przepustnicy, przeplywomierz, pudlo gdzie jest filtr powietrza i zmienilem filtr na nowy, auto jak na 115km jezdzi jak szatan.. jedynie problem z tym nieszczesnym zapalaniem... (postaram sie to jutro nagrac i wrzucic film), akumulator jest nowy, swiece takze

z tego co czytalem, moze byc rowniez czujnik walka rozrzadu, pompa paliwa (chociaz ona powinna rowniez gorzej dzialac jak auto jezdzi na pb?), filtr paliwa, silnik krokowy (ale wtedy by falowaly obroty?)

pytanie jeszcze z innej beczki, te czujniki walu i walka warto kupowac zamienniki czy tylko oryginal?

• Zasłużeni forumowicze

Może być przyczyna w czujniku wałka jak i w silniku krokowym. Dlatego odczyt błędów wiele powie. Przed odczytem odłącz akumulator żeby skasować wszystkie błędy, bo możesz mieć jakieś stare nieistotne które tylko wprowadzą w błąd.

Potem pojeździj do momentu aż wystąpi problem i wtedy na odczyt błędów. Przy okazji trzeba podejrzeć temperaturę płynu i powietrza, bo błędu może nie być mimo złego odczytu.

Co do czujników to oryginał to taki wyznacznik jakości, ale ze swojego doświadczenia wiem że sterownik bosch pojedzie na wszystkim. Ale zrobisz jak uważasz. Osobiście wolę nawet stary oryginał niż nowy no name.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.