Skocz do zawartości

e46 n42 Vanos czy nie Vanos, oto jest pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Mam lub też miałem problem z Vanosem. Jeden mechanik mówił, że krzywy wałek, inny że cała głowica do wymiany, jeszcze inny że tylko wałek mimośrodowy do wymiany, podawali koszty a ja się coraz bardziej poddawałem. Kupiłem kabelek, zainstalowałem INPA, sprawdziłem błędy: VVT, sondy, cylinder 4. Zrobiłem adaptację, pojeździłem na całym zakresie obrotów na różnych biegach i auto od 2 tygodni (ok 250km) śmiga normalnie, nie gaśnie, pracuje na wszystkich zaworach co przed adaptacją było tragedią.

Co to oznacza? Że wszyscy mechanicy się mylili i to nie wina VVT? Czy moje auto jest jakieś dziwne? Podpowiedzcie o co chodzi? W tym momencie jedyny problem z autem mam taki, że jak się rozgrzeje to falują obroty ale nie dość że minimalnie to nie zawsze. Czy to możliwe, że przy ew. mechanicznej usterce VVT po adaptacji przejeżdzam ok 250 km i jest ok? Zgłupiałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz ile jest błędów dotyczących valvetronic'a? :roll: dużo..bez konkretów to można wróżyć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Miałem u siebie podobnie ;) puszczalem adaptacje i wszystko było ok później po około 100km znowu zaczął kulec i adaptacja itd.. aż w końcu jeb.o i głowica była do kosza. Później to juz tylko gorzej bo znalezienie głowicy to nie sztuka, znalezienie głowicy z walkami i valve z niepomieszanymi konikami i dzwigienkami juz tak.. A w tym zlomie jak to pomieszasz to juz do ladu nie dojdziesz nigdy. A jak zobaczysz sobie na allegro to 95% ogłoszeń to głowice bez valve albo całkiem zdekompletowane... Tak czy inaczej życzę żebyś miał więcej szczęścia niż ja :)