Skocz do zawartości

Błąd 29f4, 29f5 Bmw e90 N52

Kamil325i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od 3 miesięcy wyskakuje mi błąd 29f4 oraz 29f5 żadne inne, check nigdy nie wyskakiwał do dzisiaj, auto na biegu jałowym delikatnie kuleje oraz obroty falują między 500-600, Jedna z sond za katem pokazuje różne wartości, świece wymieniłem i na 3 cylindrze była inna niż wszystkie (bardziej okopcona) na 3 cylindrze pokazywało minusowe wartości, na rozgrzanym silniku auto delikatnie kopci na biało. Moje pytanie czy gdyby któraś z cewek była uszkodzona to wyskakiwał by błąd i czy zakłócałby prace sond? Macie jakieś porady?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Zasłużeni forumowicze

Posprawdzaj dokładnie szczelność dolotu i wydechu.

Gdyby cewka była uszkodzona to miałbyś błąd misfire ale możesz spróbować zamienić miejscami.

Być może masz uszkodzoną którąś z sond skoro przelewa paliwo.

Jak to nie pomoże to zrób test kompresji albo lepiej test szczelności (leakdown test).

• Zasłużeni forumowicze
Jak jeździsz krótkie odcinki tak jak ja to pojedź gdzieś na "autostrade" i dobrze go wygrzej i przegoń. Te błędy mogą pojawiać się od katalizatorów o ile nie ma innych większych usterek. /kopcenie na biało, falowanie obrotów?/

Cewki przełożyłem dzisiaj oraz świece i jest to samo a Sonda za katem pokazuje wartości od 0.1 do 0,7 i tak skacze na wykresie widać dobrze ze jest duży skok a na sondach przed katem jest równo 2v i na wykresie jest równa linia, wymienię sondę bo już wiem która jest gdyż odpiąłem ją to pokazywało stale 0,4v. W piątek wymienię sondę i zobaczę czy nadal będą minusowe wartości na 3 cylindrze i czy obroty nie będą falować. Edytowane przez Kamil325i