Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Szanowni forumowicze problemem jest pojawiający się brak mocy auta.

Wymienione: turbina (po regeneracji), przepływomierz BOSH, odma, pompa wspomagania (nowa), regulator ciśnienia czyli elektrozawór, wszystkie wężyki podciśnieniowe.

Po nocy, na zimnym silniku auto bardzo fajnie reaguje na wciskanie przyśpieszenia, skrzynia (automat) reaguje bardzo dobrze, auto żwawe.

Jednak wystarczy, że trochę pojeździ i rozgrzeje się, zaczyna się "mulenie". Przy 80 -90 km/h i wciśnięciu gazu auto nie chce się zbierać (np. do wyprzedzania). Reaguje dopiero po redukcji biegu, trochę lepiej jest w trybie "S".

Zauważyłem też, że po nagrzaniu się silnika, od strony kolektora, dziwnie ten silnik pracuje: ma taki niski, gardłowy i basowy dźwięk, jakby gdzieś była nieszczelność.

Niczego nie mogę zlokalizować, nie widać śladów czarnej sadzy (auto nie dymi z tył też), wydech wydaje się być szczelny na całej swej długości.

Przy wymianie turbiny prosiłem by mechanik zmienił uszczelki pod kolektorem wydechowym ale on stwierdził, że nie było takiej potrzeby. Może być tutaj przyczyna? Czy przez np. uszkodzoną uszczelkę na kolektorze wydechowym auto po rozgrzaniu silnika będzie słabsze?

Co o tym sądzicie?

Może macie jakieś inne wskazówki, gdzie szukać... :mad2: :duh:

Dzięki i pozdrawiam wszystkich.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W tych silnikach niestety często jest problem z turbinami po regeneracji z powodu źle wyregulowanego nastawnika.

Ew. nieszczelności w dolocie powinny wyjść w logach. Trzeba też posprawdzać po kolei wszystkie czujniki, tj czy ich odczyty mają sens.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Witaj aaben.

Dzięki za kontakt.

Turbina była oddana do ponownego przejrzenia i regulacji w ramach reklamacji. Wszystko jest OK.

Nie wiem co jeszcze zrobić - chyba tylko zakup nowej... :duh:

Auto nie pali więcej ani na trasie ani w mieście, pomimo swojego wieku (2006r.) jest w stanie osiągnąć jeszcze 220km/h.

Najgorszy moment to gdy auto jest w ruchu, jest już rozgrzane a prędkość powyżej 80-90km/h i chcę np. wyprzedzić auto jadące przede mną - wciskam gaz a tu nic się nie dzieje... :cry2: auto zamulone, ten dziwny basowy odgłos, jakby gdzieś nieszczelność była...

Nie wiem co robić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak napisałem, logi. Powinno być możliwe porównać co się dzieje przed i po nagrzaniu że jest aż taka różnica.
3A0jS9b.png