Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Auto zostało kupione 17 lipca dokładnie to sprawdziłem w dokumentach. Mam do wglądu dla kupującego. Nie wiem czego wy szukacie, w obecnym czasie mogę dokonać jakichkolwiek pomyłek, samochod to nie priorytet.
Opublikowano

naprawiane w stodołach bo przecież na wiosce trzeba miec beemwu bo to prestiż....

Przecież to zdanie opisuje samochody z USA :D

Co z tego że całka ,ważne że beemwu!

Opublikowano
Co z tego że całka ,ważne że beemwu!

Jako osoba, ktora sprowadzila z US dwa auta, dla siebie (jeden dla mnie, drugi dla ojca) pozwole sobie dodac cos od siebie.

Przy kosztach robocizny na poziomie 40USD/h w US i srednim czasie naprawy auta - nawet w przypadku malej szkody - 5 dni wychodzi 1600 USD za samego blacharza, nie liczac lakiernika i kosztow czesci z ASO (np.: drzwi do A3 sedan - sama blacha 2400zl brutto) nie jest trudno zrobic "calke" na aucie o wartosci 10-12k USD lokalnie.

Nawet takie A3 po praktycznie jakimkolwiek uszkodzeniu - zaciaga wszystkie pasy - czy ktos siedzi na stolku, czy tez nie - i juz sie lapie na "calke", bo 3k USD to potrafi kosztowac, same czesci. Dodaj 2k za blacharza/lakernika i jest polowa wartosci auta z 1x uszkodzonymi drzwiami - i tymi nieszczesnymi pasami.

Tak wiec, bez tej wiedzy, co to znaczy w US "calka" nie wypowiadalbym sie tak agresywnie, gdyz ze stanem technicznym auta ma to niewiele wspolnego.

Praktycznie kazde auto z aukcji w US to jest taka "calka", ktora nie raz sama jezdzi po placu - a takie wlasnie auta mialem.

Niektore stany maja takie prawo, ze title "salvage" wskazuje, czy auto w ocenie rzeczoznawcy jest do odbudowy, czy tez nie, np.: w VA jest takie prawo i stosowne oznaczenia w title, ktore auto dostaje na aukcji. (odliczyc przekrety glownie na Copart... ale to mozna w miare latwo sprawdzic)

Jak wygladaja niektore auta z Europy - mozna popatrzec na BimmerCheck na FB, fajne perelki tam przychodza, a papiery maja czyste - i tak latwo sie nie sprawdzi, jak wygladaly na aukcjach firm ubezpieczeniowych. Moglbym napisac ksiazke o roznych przypadkach, jak szukalem kiedys E90, czego sie nie naogladalem w naszym kraju.

Wtedy bylem o krok od sprowadzenia auta z US, wlasnie z uwagi na stan aut, ktore ogladalem.

Coz, nie bede bronil auta kolegi - ale kto zainteresowany niech sie przejedzie i sprawdzi na miejscu co i jak.

Gdyby byly fotki z naprawy, z ogledzin uszkodzen w trakcie naprawy blacharskiej - no... mozna wtedy sobie wyrobic jakies zdanie.

Udostepnienie takich fotek podobnie - swiadczy o dobrej woli sprzedajacego i pewnej jego transparentnosci.

• Moderatorzy
Opublikowano

Panowie zaraz zacznie się bitwa USA kontra reszta świata która jest zupełnie nie potrzebna.

Każdy wie jak jest, proszę trzymajmy się tematu tego konkretnego samochodu.