Skocz do zawartości

530d xdrive - czemu nie montowano eps ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Orientujecie się może, czym była podyktowana decyzja bmw o nie montowaniu wspomagania elektrycznego w 3 litrowych xdrivach ? Z moich obserwacji/ogledzin wynika, że nie powinien to być problem z brakiem miejsca. W wersji 3 litrowej jest go w zasadzie tyle samo co w wersji np 525d. Więc jeśli nie to, to co może stać za ta decyzją ?

Opublikowano
Pytanie powinno być w druga stronę- dlaczego w 2l silnikach nie montowano wspomagania hydraulicznego? Otóż chodzi o to, ze hydrauliczne wspomaganie pobiera jakaś cześć mocy silnika, żeby napędzić pompę wspomagania. Elektryczne jest zasilane z akumulatora, co mniej obciąża silnik (efficient dynamice i te sprawy).
Opublikowano
Być może niejasno to opisałem. Eps jest montowany zarówno w 550i,535i, 535d, 530d (jak i 520d, 518d, 520i,528i itd...). Montowano je również w 520d xdrive, 525d xdrive 528 xdrive i w pozostałych 2 litrowych xdrivach. Jedynie 3 litrowe xdrivy mialy hydro. W zwiazku z tym ze nie sam silinik a naped + silnik był kluczowy nie jestem pewien czy to właśnie ekologia byla powodem.
Opublikowano
Tez się nad tym zastanawiałem i jedyne do czego doszedłem to brak miejsca. Trochę denerwuje brak asystenta parkowania przy xdrive no ale coś za coś
Opublikowano
To wydaje sie być jedynym rozsądnym wytłumaczeniem, ale obejrzałem spod auta i nie wydaje mi się żeby byl jakikolwiek problem z miejscem. W 3 litrowym dieslu po prawej stronie jest sporo miejsca, sanki sa takie same jak w 2 litrowym xdrivie, jedyna widoczna różnica to inny stabilizator, no ale ten można oczywiście wymienić.