Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Poszukuje BMW serii 1.

Oststnio oglądałem takie :

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-1-2-0-d-150-km-f20-x-drive-navi-klima-alu-szyberdach-ID6BXWdT.html#21d514f650

Vin: WBA1U510205B74661

Auto wg sprzedającego jest u nich już 6 miesięcy, wcześniej było też ok 6 mcy w innym salonie ich sieci. Dać sobie spokój? W salonie bmw potwierdzili mi tylko że faktycznie ostatni wpis jest z września 2018o tyle że... od tego czasu wychodzi na to że stoi, przebieg prawie taki sam jak przy ostatnim wpisie (kilkaset km różnicy).

Będę wdzięczny za jakieś opinie, porady również za inne propozycje. Ważne żeby auto było nie starsze niż 2015 r (będzie brane w leasing), najlepiej Śląsk i okolice. Wstępnie biorę pod uwagę 2.0 d 150 km, ale nie wykluczam benzyny, byle nie było słabiej ;)

Edytowane przez MarekMh
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wklej historię jak masz.

vin WBA1U510205B74661

typeCode 1U51

type 118D XDRIVE (EUR)

series F20 (MUE)

serie 1

bodyType SH

steering LL

doors 5

engine B47U

displacement 2.00

power 110

drive ALLR

transmission MECH

color BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

upholstery STOFF MOVE/ANTHRAZIT (BDAT)

prodDate 2015-07-10

individualInteriorCode

S1CAA Selection of COP-relevant vehicles

S2LPA BMW LA wheel Y-spoke 380

S2PAA Locking wheel bolt

S2VBA Tyre pressure display

S216A Hydro steering-servotronic

S230A Extra package, EU-speciifc

S249A Multifunction f steering wheel

S258A Tyres with runflat properties

S4AEA Armrest front, retractable

S403A Glass roof, electrical

S423A Floor mats velours

S428A Warning triangle and first aid kit

S441A Smoker package

S465A Through-loading system

S493A Storage compartment package

S5DAA Passenger airbag deactivation

S508A Park Distance Control (PDC)

S520A Fog lights

S521A Rain sensor

S544A Cruise control with brake function

S6ACA Intelligent emergency call

S6AEA Teleservices

S6NHA Hands-free system with USB interface

S606A Navigation system Business

S698A Area-Code 2 for DVD

P7LCA Modell Advantage

S8KAA Dummy-SALAPA

S8S3A Automatic locking during starting

S854A Language version, French

S881A On-board literature, French

S9AAA Outer skin protection

S240A Steering wheel, leather

S4CGA Interior trim strips "satin-silber" matt

S548A Kilometre speedo

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Może źle się wyraziłem. Z ostatniej adnotacji wynika że miał przebieg 156tys, a to było pod koniec września 2018 a teraz ma niby to samo (wg danych na ogłoszeniu i z tego co pamiętam z jazdy próbnej).

Chciałem wkleić zdjęcia od sprzedawcy z salonu ale... nie da się (czy ja jestem taki zdolny?). Był to zrzut z ekranu danych z serwisu bmw (wg info od sprzedawca) gdzie ostatni wpis 26.09.18 był z przebiegiem 156 298, wtedy były takie zadania:

"F1xF2xF3x B47, programming control units and if necessary , replacing EGR valve"

Dodatkowo tego samego dnia w rubryce "przegląd" pojawił sie wpis "kluczyk 0" i przebieg 19 km. Gośc z salonu twierdzi że to drugi kluczyk nieużywany podpięty był i to przez to. Ma to sens?

poza tym 27.07.2016 (przebieg 49953) był wg tego wymieniany EGR. Teraz w salonie BMW powiedzieli mi też że podlega ten egzemplarz jakiejś akcji serwisowej znowu związanej z zaworem EGR (replace EGR cooler, group A).

Opublikowano
Serio chcesz wydać 50k na diesla w manualu? Ludzie mnie zadziwiają.

Przeglądając ogłoszenia nie wydaje mi się to jakąś kosmiczna kwotą, ale właśnie po to tutaj napisałem, żeby zasięgnąć opinii. Dopiero zacząłem zgłębiać temat tego auta więc będę wdzięczny za konstruktywne opinie i wskazówki. Nie zmieniam aut zbyt często, ostatnio (właściwie nadal na tą chwilę) jeździłem Mondeo mk4 (2.0 Benz, 145 KM) nigdy nie miałem auta w automacie, również z powodu, być może, obiegowych opinii o ich awaryjności i dużych kosztach napraw. Dlatego nie myślałem specjalnie o automacie, a przynajmniej nie nastawialem się. Jeśli to jest dobra opcja - chętnie się przekonam. Jeśli masz jakieś inne, lepsze propozycje na auto, jestem jak najbardziej na nie otwarty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli auto ma do zrobienia akcję serwisową, niech ją najpierw zrobią. Był problem z dostępnością tych chłodnic EGR i akcja może trwać długo.

Jeżeli jeździł na jednym kluczyku to odczyt przebiegu będzie niski albo żaden na drugim.

Do jazdy na co dzień BMW automat pasuje bardzo dobrze. Są to niezłe i bezawaryjne skrzynie. Warto wymieniać w nich olej w dobrym warsztacie i będą służyły długo. Lekko wyższe koszty eksploatacji i spalania niż w manualu, ale duża wygoda.

W porównaniu do Mondeo F20 może Ci się wydać ciasne i twarde, koniecznie sprawdź auto pod tym względem.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Automaty w BMW ZF HP6 (e9x) i ZF HP8 sa rewelacyjne - a jesli chodzi o serie F - mniej awaryjne, niz manuale Getrag.

Jedyne co trzeba zrobic, to wymienic olej w skrzyni przed 120k km / 8 lat i bedzie dobrze.

W F serii manualowi mowimy nie.