Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tak, w każdym modelu E60 z podstawowym systemem audio były montowane te głośniki pod fotelami i poza tym 2 głośniki w przednich drzwiach i dwa na tylnej półce. W sumie 6 głośników w całym samochodzie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kurcze u mnie nie gra nic od dołu a bas jest powiedziałbym słaby. Myślałem że jak na oprawach sopranów jest znaczek alpiny to będzie dobrze grało. Te wofery są pod wykładziną? Bo macałem pod fotelami i nie ma żadnych kratek..
Opublikowano
Nagła zmiana zeznań. :D heh znalazłem kratki pod fotelami. Mój błąd. \Macałem ręką, zamiast przesunąć fotel do przodu i zajrzeć od tyłu. Sorka za zamieszanie.
Opublikowano

Właśnie trudno mi było uwierzyć, że nie ma głośników pod fotelami.

Heh to teraz możesz sprawdzić czy tam są pod tymi osłonami czy ktoś wyciągnął. U mnie też bas jest słaby a głośniki w drzwiach słychać lepiej niż te z pod siedzeń.

Te woofery nie mają mocy żeby grać i dlatego ich prawie nie słychać.

Opublikowano

Jutro do nich zajrzę i mam pewną teorię. Jest tak że zanika dźwięk w głośnikach przednich drzwi. Jadę i po chwili grania słychać tylko prawą stronę-lub na odwrót. Moja teoria jest taka że zatarły się te suby pod fotelami i dają zwarcie- przez co radio odcina dźwięk w głośnikach w drzwiach. Mam nadzieję że się nie mylę i winowajcą nie jest zjarany wzmacniacz..Tak czy siak oba subwoofery mam już zamówione więc i tak je wymienię.

Mam nadzieję że wszystko wróci do normy po tej operacji, bo czytałem pół neta na ten temat i sporo ludków ma właśnie podobny problem ale nikt nie napisał niczego konkretnego-oprócz jednego ziomka który znalazł w radiu zimne luty.

Opublikowano
No i zajrzałem. Głośniki są jak nowe! Mało tego. Grają, ale cicho. No bez jaj, słyszałem jak gra audio w e60 i to co jest u mnie to jest po prostu masakra. Gdzieś już czytałem na jakimś forum że gość miał podobny problem, ale odpuścił i w końcu nie wiem jak u niego się sprawa zakończyła. Gra głośno i czysto ale basu brak..Pomóżcie!
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To fabryczne głosniki z systemu stereo?

Jeśli tak to trzeba wiedzieć , że to szerokopasmowe 16tki.

To nie gra.

Ale winne też mogą być ustawienia radia.

NCSem można sporo zmienić < na lepsze lub gorsze>

Tam jest opcja LOUDNES . Ciekawe czy masz activ?

JA ostatnio w swoim MASK grzebałem ncsem i tam jest opcji , że głowa mała.

Nie byłem zadowolony z dźwięku mojego logic7

Teraz już jestem.

A najlepiej to zmienić audio nawet o jeden poziom na hifi. A głośniki dać od e70.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
NCS dummy najłatwiej.
Opublikowano
Jestem świeżo po zabawie z audio. Nie sprawdzałem czy podbicie jest ustawione na aktiv ale za to podłączyłem dwa wzmacniacze po 500W. Jeden na suby pod fotelami normalnie pod dwa kanały jednego wzmacniacza a drugi zmostkowałem na skrzynię basową w bagażniku. Sygnał z subów puściłem przez konwerter i JEST MOC! Teraz zostało mi tylko uporządkować kable i wymyślić jakiś sensowny sposób na rozszczelnienie bagażnika bo strasznie tłumi bas po zamknięciu klapy..
Opublikowano

Wie ktoś gdzie znaleźć łączenie przewodów głośników z przednich drzwi z subwooferami w standardowym systemie stereo?

W progach szukałem po stronie kierowcy i nie widać.

Opublikowano
Jak zdejmiesz boczek z drzwi to tam jest główna kość łącząca głośniki. Jest tam też zwrotnica więc jak mniemam tnie pasmo z subów na średnio i wysokotonowy.
Opublikowano
Ściągałem kiedyś boczek ale nie widziałem tam kostki chyba, że pod tym piankowym wygłuszeniem co jest przyklejone.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma żadnej zwrotnicy.
Opublikowano

No właśnie tak myślałem bo do obu głośników idzie całe pasmo bez żadnego cięcia, jedynie z tyłu na półce niskie tony są wycięte. Zwrotnica jest ale na kablu razem z tweeterem od HiFi wzwyż.

Czyli rzeczywiście to łączenie przewodów głośnikowych jest w drzwiach a nie gdzieś w kabinie?

Opublikowano
No właśnie tak myślałem bo do obu głośników idzie całe pasmo bez żadnego cięcia, jedynie z tyłu na półce niskie tony są wycięte. Zwrotnica jest ale na kablu razem z tweeterem od HiFi wzwyż.

Czyli rzeczywiście to łączenie przewodów głośnikowych jest w drzwiach a nie gdzieś w kabinie?

Dokładnie tak jest u mnie. Pewnie jaka wersja takie okablowanie. U mnie jest na 100% zwrotnica na kablach-teraz nie dam sobie kutanga uciąć ale wydawało mnie się że jest też na kablu przed głośnikiem średniotonowym- i ze 2 dodatkowe kostki-pewnie do rozbudowy audio. Po VIN mam standardowe stereo z możliwością rozbudowy a głośniki zamontowane od wersji HiFi-srebrne membrany i tweetery Alpine. W bagażniku brak ori wzmacniacza.

Opublikowano

To widocznie musiał ktoś przed Tobą coś już robić i wymieniał głośniki i może dokładał jakąś zwrotnice.

Ale mi chodzi o łączenie głośników z pod fotela razem z tym w drzwiach bo są one połączone szeregowo

z jednej koncówki w oryginale i chce znaleźć to łączenie by odciąć te kable od głośników w drzwiach i podłączyć

bezpośrednio pod wzmacniacz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli już to są połączone równolegle.

Odetnij wtyczki przy subach i daj nowe kable.

Odcięte zaizoluj.

Opublikowano
Dokładnie. Z kablami nie ma najmniejszego problemu. Wykładzina jest łączona przy samym subie więc pociagniecie kabla w stronę progu to żaden kłopot. Potem wciskasz kabel pod plastiki i finito. Jedyna skomplikowana operacja to demontaż foteli, ale z pomocą kompletu torxów to jest moment.
Opublikowano

Fotele już odkręcałem kilka razy :lol:

Hmm… a jak puścić kable do głośników w drzwiach? Tą gumową przelotką ?

Tylko jak się do niej dostać. Trzeba odkręcić te plastiki koło rączki do otwierania maski?

Chyba, że da się połączyć te głośniki w drzwiach bez ciągnięcia nowych kabli wykorzystując oryginalne.