Skocz do zawartości

Kontrolka płynu chłodniczego

M4dridista

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od kilku dni w moim BMW e90 320i, głównie zaraz po odpaleniu, na zimnym silniku pojawia się kontrolka informująca o niskim stanie poziomu płynu chłodniczego. Dodam, że jakiś miesiąc temu płyn był zmieniany przez mechanika a jak zaglądam to zbiornika to też wydaje mi się że poziom jest ciągle taki sam I jest prawidłowy, kopcnenia z rury I wycieków też nie widzę. Dodaję zdjęcie do wglądu:

https://nfhost.me/image/QCoBn

Teraz moje pytanie: czy ten poziom płynu na zdjęciu jest prawidłowy I czy to może awaria czujnika , czy mam się martwić że coś poważniejszego? Proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Wyglada jakby byla zablokowana pod góra zbiornika. Wez ja palcem odblokuj i wtedy zobaczysz czy wystaje ze zbiornika tak jak powinna. Chociaz kontrolka zeby sie zapalic to musi naprawde byc malutko w zbiorniku.

🙃🙃

Właśnie nie mam tej bojki , mam chyba tego pręta samego I on nie wystaje ponad zbiornik. Sugerowalem się tym rysunkiem na zbiorniku I myślałem że ten pręt jesli jest widoczny to poziom plynu jest okej ale to chyba wskazuje że ta bojka powinna rzeczywiście wystawac ponad poziom zbiornika. A może macie panowie jakieś zdjęcie jak powinien wyglądać poprawny poziom płynu? Bym porównał

• Zasłużeni forumowicze
Bojka jest w zbiorniku a badyl ma wystawac ze zbiornika. Wez go palcem uwolnij bo wyglada jakby przy przyblokowal pod gora zbiornika.

🙃🙃

Próbowałem ruszyć palcem ten pływak Ale się nie da I też nie zaczepia tam O nic I jest niemożliwe fizycznie żeby on mi wystawal ponad zbiornik bo jest przy samej ściance zbiornika I ruszanie nic nie daje co najwyżej mogę go wylamac.. dolałem płynu około litra I już więcej raczej nie ma sensu bo podszedł dość wysoko. Jedyne co się podnosilo to ta biała plastikowa kostka wzgledem plywaka.Pływak stał nieruchomo. No nic bede obserwowal dalej co sie bedzie dzialo. Dzieki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
No jak wlales litra to sie nie dziwie ze ci zapalilo kontrolke. Tak samo plywak opadl calkiem jak brakowalo tyle plynu. Max plynu powinno byc do tego plastiku w ktorym jest ten bialy plywak, nie lej wyzej. Teraz pytanie gdzie sie nagle podzialo tyle plynu, skoro bylo ok a teraz brakowalo litr.

🙃🙃