Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam zagwozdkę, dokładnie 20 lipca auto odmówiło posłuszeństwa. Rozwaliło zbiorniczek wyrównawczy ( prawdopodobnie korek nie odbił ), wskazówka mogła pokazywać ponad 100 stopni ( akurat byłem na skrzyżowaniu i myślę, że w miarę wcześnie zauważyłem jak płyn parował ), po holowaniu i wymianie zbiornika wraz z korkiem, płyn tym razem uciekł i silnik znów się zagrzał. Mechanik stwierdził pompę wody i uszczelkę pod głowicą wraz z planowaniem głowicy i docieraniem gniazd. Samochód stał u niego 4 tygodnie mechanicy nie mogli poradzić sobie z ustawieniem rozrządu ( po drodze musieli się zaopatrzyć w blokady itp ), już nie wytrzymałem, zamówiłem lawetę i przetransportowałem auto do gościa z polecenia znajomego, który ogarnia temat BMW, dokończył temat i było ok. Od roku mam BMW i okresowo miga kontrolka od oleju ( ponoć to normalne ) ale od tego serwisu przyłączyła się kontrolka od chłodnicy i również co jakiś czas miga. Przez tydzień sprawdzałem poziom płynu i było ok ale dziś sprawdziłem i ubyło ok 50 - 70 ml, przejechałem może 1800 - 2500 km.

Podsumowując wszystko 3500 zł ( holowanie, zbiornik - 130, korek - grosze, płyn - grosze, uszczelki - 800 , pompa wody - 220, planowanie głowicy wraz z docieraniem gniazd zaworów - 900 , świece zapłonowe - 260 robocizna ).

Czy ubywanie płynu w dość małej ilości to jakaś norma? Chociaż wcześniej tego nie odnotowywałem ... Czy to wróży kolejne koszty?

M54 B22 2003 r,

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj nieszczelności na zimnym silniku, jedna osoba dodaje gazu a druga z głową pod maską. Podczas jazdy obserwuj temperaturę w ukrytym menu (test 7.0).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ok, dzięki wielkie! Podejrzewałem również, że układ może się jeszcze jakoś odpowietrzać. Pozdrawiam