Skocz do zawartości

Nowy olej do BMW w ASO - już nie leją 5w30

autopark

Rekomendowane odpowiedzi

Taka ciekawostka

BMW wprowadziło nowe normy olejowe i teraz na przeglądach zaczeli lać 0w30 zamiast 5w30. 5w30 jest wycofywany ze sprzedaży.

Według informacji jakie uzyskałem jest to nadal shell tyle że 0w30 spełniający normę BMW LL04

Trochę poszperania w internecie i w Polsce taki olej pod marką shell nie występuje (jest 0w30 ECT C2/C3 nie spełnia normy BMW i drugi 0w30 C2 też niespełniający normy). Natomiast za granicą udało mi się go odnaleźć i zakładam ze to będzie ten:

https://www.shell.com/motorist/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-fully-synthetic/shell-helix-ultra-ect-0w-30.html

Co myślicie? Mój kolega tuner twierdzi że 0w30 to woda :D wczoraj mi zalali w aso na wymianie po 8 tys km taki i nie wiem co myśleć :D

Zwróćcie uwagę co oznaczają symbole 5W30 oraz 0W30. Symbol przed W, np. 5W oznacza że jeszcze przy temperaturze oleju - 35°C możliwy jest bezpieczny rozruch silnika, tzn. pompa oleju zdoła olej zassać. Dla 0W temperatura ta wynosi - 40°C. Tak więc producent stara się chronić zimny silnik pod kątem właściwego smarowania. Drugi człon lepkości, w tym przypadku 30 wskazuje lepkość gdy olej jest rozgrzany, w tym przypadku parametr ten jest identyczny. Nie ma żadnego dowodu na to że 0W30 jest jak "woda" a 5W30 był gęstszy.

Siemanko

A co Wam przeszkadza 0W30 że to woda? To jest zwyczajnie olej szybkiego rozruchu. Silnikowi na pewno nie zaszkodzi.

Matanek dowodem ze 0W jest rzadszy niż 5W jest właśnie jego oznaczenie. W większości nowych aut zalewany już jest olej 0W. Bardzo ciasno spasowane części i wymóg szybkiego ich smarowania podczas rozruchu powoduje że co raz częściej stosowany jest olej 0W.

Pzdr

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

Co myślicie? Mój kolega tuner twierdzi że 0w30 to woda :D wczoraj mi zalali w aso na wymianie po 8 tys km taki i nie wiem co myśleć :D

Tuner powinien się doszkolić. 0w30 ma mniejszą lepkość kinematyczną kiedy jest nie rozgrzany przez co zapewni lepszą ochronę przy porannym rozruchu, natomiast lepkość w 100 stopniach ma podobną do 5w30 dlatego w optymalnej temperaturze ochrona jest na podobnym poziomie, takie informacje podstawowe są w kartach charakterystyki olejów.

Mi w zaprzyjaznionym serwisie BMW zaproponowali 5W30 zamiast tego 0W30, bo w polsce mamy zimne klimaty i będzie to lepsze rozwiazanie

auto kupilem w usa miami, moze,

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

Wymiana oleju co 10kkm

Total robi taki olej i branduje pod marki samochodowe, np. Mazda.

W Intercarsie za niewielki % tego, co se aso winszuje za przereklamowany Castrol.

Na takim oleju zrobiłem 130kkm bez scen.

Co interwał bez ubytku na bagnecie.

:cool2:

A najpewniej zrobili zakup grupowy z dużym rabatem bo Castrol ze sprzedażą popłynął.

Wymiana oleju co 10kkm

Total robi taki olej i branduje pod marki samochodowe, np. Mazda.

W Intercarsie za niewielki % tego, co se aso winszuje za przereklamowany Castrol.

Na takim oleju zrobiłem 130kkm bez scen.

Co interwał bez ubytku na bagnecie.

:cool2:

A najpewniej zrobili zakup grupowy z dużym rabatem bo Castrol ze sprzedażą popłynął.

BMW ma umowę z SHELL i 0w30 jest olejem SHELL

a total to jedno z większych gowien na rynku. Pomine fakt że rozlewane jest w Nadarzynie :)

BMW ma umowę z SHELL i 0w30 jest olejem SHELL

a total to jedno z większych gowien na rynku. Pomine fakt że rozlewane jest w Nadarzynie :)

A co Nadarzyn dyskwalifikuje?

Dziwię się, że po bułki do Niemiec nie jedziesz tylko kupujesz koło domu.

:norty:

:roll:

Markowe oleje z górnej półki są najczęściej podrabiane.

Jesteś pewien, że nie kupili takiego?

Przypadek?

Nie sądzę...