Skocz do zawartości

E39 M54B30 Automat zgrzytanie na wstecznym

Krzaku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie :D

Jeszcze nie uporałem się z drganiami na rozgrzanym a tu wyskoczyło mi takie coś :o

Po prostu chciałem zawrócić wbiłem wsteczny jak zawsze i coś za mocno wydawało mi się szarpnęło autem do tyłu. Z czasem zaczęło tak pstrykać chrobotac to delikatnie do domu i na D zauwazylem ze podobny dźwięk się pojawia ale tylko raz na jakiś czas i tylko przy skręcaniu w prawo(podczas jazdy prosto pod czy bez obciążenia silnika cisza).

Zaniechałem dalszej jazdy żeby nie rozwalić czegoś, jak myslicie co to może być.

Z forum wyczytałem że to może być poducha pod silnikiem(zauwazylem ze na postoju po wbiciu R silnik dość mocno sie porusza po wbiciu biegu a na D tak lekko, płynnie i delikatnie).

Zauważyłem także że gdy delikatnie puszczam hamulec podczas ruszania na wstecznym dosłownie o mm żeby tylko auto zaczeło się toczyć wyczuwam takie lekkie drgania przy ruszaniu jakbym ruszał starym dieslem bez dodania gazu z uszkodzaną dwumasą ale bardzo ciężko mi ten objaw "złapać". Podczas delikatnego ruszania do przodu jakichkolwiek drgań brak.

Dodam że podczas jazdy skrzynia ładnie i płynnie zmienia biegi, nie ma żadnych trzasków czy coś po prostu cisza.

Nie jestem pewny co do diagnoz dlatego proszę o pomoc(dopiero jutro podjadę na kanał pooglądać spód auta, obczaić poduchy etc. co mogę więcej zrobić).

Pewnie w tym tyg. czeka mnie dojazd do pracy autobusem :P

• Zasłużeni forumowicze
Poduszki silnika dość łatwo sprawdzić. Co prawda robiłem to na manualu, ale w automacie pewnie będzie podobnie. Podnieś maskę i trzymając hamulec zmieniaj z D na R to powinieneś zobaczyć z kabiny czy silnik się unosi/skręca w górę. W manualu trzymając hamulec i puszczając powoli sprzęgło ewidentnie silnik unosił się kilka centymetrów w górę na zerwanych poduszkach.

Tak właśnie sprawdzałem poduchy i jak wbijalem D to silnik ruszal sie delikatnie w lewo siedzac za kółkiem a jak wbijałem R to w prawo ale juz znacznie bardziej (na oko z 2-3cm). Jutro z rańca pojade na kanal, zaloze loma miedzy lape a poduche i poruszam wgl. obczaje mocowania i lozyska na wale etc. i dam znać ew. coś dodam jak coś wyczaje.

• Zasłużeni forumowicze
3 cm to już jest dużo. Może być zerwana, ale ma ograniczenie. Nie pamiętam która, bo są różne, ale ma ograniczenie konstrukcyjne od góry, że w kosmos nie poleci nawet jak jest zerwana i nie do końca widać, że uszkodzona dopóki nie wymontujesz. Któraś z nich pada częściej, chyba lewa. Możesz natomiast oblukać czy nie jest mokra od oleju. Jak jest tłusta to trzeba wymieniać.

Ok, mam nowe info. Poduchy są ok tyle wyczaiłem na kanale. Przejechałem się, chce zawrócić a tu zonk nie ma wstecznego. tzn jest ale słabiutki ze auto ledwo ledwo się zaczęło toczyć po dodaniu gazu. Do przodu wszystkie biegi płynnie bez zgrzytów. Czyli pewnie rozsypał sie kosz wstecznego czy coś takiego. Jak myślicie co lepiej wyjdzie, kupić używke skrzyni(na alledrogo widze różnie od 600 po 1200zł) czy zregenerować/naprawić(jaki mógłby to być koszt)?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Koszt regeneracji zapewne spowoduje opadnięcie szczęki na podłogę. Tu jest zf, który nie psuje się szczególnie często, więc można pomyśleć o używce z gwarancją rozruchową. Jeżeli jednak kilka tysięcy za regenerację nie robi na Tobie wrażenia to oczywiście jest to lepsza opcja.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.