Skocz do zawartości

[E46 320i m52] Lewe powietrze, zassysanie na ciepłym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ogólnie sprawa wygląda tak że na rozgrzanym silniku podczas dodania więcej gazu następuje najpierw jakby zassanie powietrza (lekka zmułka silnika) i dopiero wtedy wkrecanie sie na obroty.. Czyli jakby gdzieś brał chyba lewe bo moim zdaniem nie powinno byc takiego opóźnienia w dodaniu gazu. (wkurza to gdy chce sie szybko włączyć do ruchu)

Zauważyłam że gdy silnik jest jeszcze zimny i chodzi na ssaniu to reakcja na gaz jest błyskawiczna.. Wniosek taki że zwyczajnie mu wtedy taka mieszanka pasuje, jest lewe powietrze więc więcej go no i chodzi na ssaniu gdzie jest też więcej paliwa. Dobrze to wszystko składam?

Ogolnie mam inpe i w niej zrobiłem korekcje, zaznaczam że to jest różnie bo ch*jowo jest tylko na 6 cylindrze..

https://photos.app.goo.gl/KY2igq9YN3VCT3k7A

-swiece wymienione

-disa niesprawna

-zamiana cewek nic nie daje

Lewe w kolektorze? Gdzie szukać problemu i najlepiej jak żeby nie gdybać. Specjalne przyrządy? Testy w inpe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż korekty paliwowe (patrol adaption) po rozgrzaniu i na wolnych obrotach, błędów nie masz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Na rozgrzanym jest tak samo.

Korekty paliwowe ti znaczy w tym głównym menu ktora to pozycja bo ja mam po polsku.

F1-Informacja

F2 identyfikacja

F3 Kodowanie

F4 Pamięć błędów

F5 czytaj status

Wartości cyfrowe, wartości analogowe, czujnik sygnału pwg/mdk, sygnal vanos, sondy lambda, kontrola emisji, korekcje

F6 Aktywacja

Aktywacja EV/SLP, Aktywacja LL-cyfrowy TEV EKP, Test systemu DK/SLP/TEV, Test systemu Vanos, Test systemu LDP

F7 Czytaj pamięć

Czytaj pamięć liniowa

Korekcje ti chyba właśnie to co wysłałem (link z foto), zdjęcie zrobione po rozgrzaniu.

Błąd mam z nieprawidlowa mieszanka. Wczoraj usunąłem błędy, zrobiłem adaptacje i chce pojeździć z 2 dni na benzynie i zobaczymy czy będą błędy (lpg odczyt taki sam, te korekty). Chce zobaczyć czy ta nieprawidlowa mieszanka występuje może tylko na lpg ale na benzynie tez korekty złe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wejdziesz w silnik to f5 i następnie f6, to są korekty paliwowe. Rób screen'y błędów przed skasowaniem i wklejaj do tematu, ale z tego co piszesz to pewnie błędy informowały o lewym powietrzu lub ewentualnie problemie z lpg.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Jeździłem na samej benzynie i błąd ten sam czyli 216 (screen z bledem konieczny czy sam kod wystarczy?) "korekty"skakały tak samo. Jutro będę kontynuowal jak bede mial czas, tematu na pewno nie zostawię bez zakończenia.

Ps:czy czujnik walka rozrzadu ssacy może być uszkodzony a komp tego nie zobaczy? Trochę się poci w tym miejscu

Opublikowano

ECU może nie mieć zapisanego błędu czujnika wałka ssącego - ja miałem taki przypadek u siebie. Natomiast musiałbyś mieć objawy typu:

1. Głośna praca wtryskiwaczy, pracują wtedy w FULL GROUP

2. Poważne problemy z odpaleniem silnika, głównie ciepłego

3. "Szorstka" praca silnika na jałowym

4. Mniejsza moc silnika

5. Wysokie spalanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Brak sygnału sondy za katalizatorem na banku 2? Najlepiej dawaj screen'y błędów i pokaż te korekty paliwowe po rozgrzaniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Parametry vanosa zmieniają się się czy po którejś stronie stoi? Masz lpg? Korekty rosną mocno pod obciążeniem, czyli podczas jazdy? Nagraj to (programem).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Więc tak, oglądać proszę od drugiej minuty bo tam dopiero zacząłem cisnąć do końca obrotów. Potem zrobiłem pauze i przelaczylem na vanosa trasa ta sama i też kręcenie do końca, wszystko na 2 biegu.

https://photos.app.goo.gl/SmD1fZDfwuHYmFcdA

Psikalem samostartem gdzie tylko dałem radę ale nic nie wyszło, obroty takie same

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korekty są w normie, więc lewego powietrza nie ma, vanos pracuje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ogolnie na ssaniu reakcja na gaz jest swietna, na cieplym juz nie. Czyli żeby wyrównać te "moje korekty" to już komp nie wiele da?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odłącz cewkę przy zbiorniku lpg, wypal resztę gazu, skasuj adaptacje i zrób 100 km na pb. Mimo przełączenia na pb wtryskiwacz gazowy może puszczać lpg na cylinder. Wklejaj błędy do tematu jak pojawią się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Zrobię to niestety za okolo 1 tygodnia bo auto u mechanika z inna sprawa(caly napęd naprawiony) ale jeszcze przed oddaniem zauważyłem taka zależność:

https://photos.app.goo.gl/TsWpu1in8yiPV2e87

Czyli na lpg i pb korekcje zmieniają się w zależności na jakim paliwie auto pracuje i było to dość stabilne. (ogólnie te korekcje każdego dnia wygladaja trochę inaczej ale tego dnia stabilnie zmienialy sie)

2. Czy też błąd z inpy 216 to oznacza że sonda wgl nie działa? Ta sonda reguluje skład mieszanki? Bo może ja wymienić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Brak sygnału może oznaczać uszkodzenie wiązki lub wtyczki, więc to do sprawdzenia na początek, dodatkowo można korzystając z multimetru porównać wskazania z sondą z 1 banku, ale pewnie ta na drugim umarła i należy ją wymienić. To sonda monitorująca, ale jej wskazania również mają wpływ na pracę silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL