Skocz do zawartości

Dziwny brzdęk spod pedałów

daviddoff

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem mojego pierwszego bmw :D model e91 i podczas zakupu nie dopatrzyłem się dziwnej sytuacji, być może tego nie było lub będąc w trakcie testowania auta przed zakupem euforia wygrała i nie dopatrzyłem się tej usterki.

Usterka występuje po odpaleniu auta i przekroczeniu 20km/h

Dziwny dźwięk typu jakiś brzdęk dochodzi spod pedałów, z autem w tym czasie nic się nie dzieje i tego dziwnego brzdęku już nie ma w dalszej jeździe. Dźwięk ten pojawia się ponownie po uruchomieniu auta i przekroczeniu 20km/h

Testowałem:

- wyłączenie zamykania drzwi które też ryglują się przy ok 20km/h

- wyłączenie DTC/DSC

Nic to nie dało.

Byłem u 3 mechaników

1 mechanik:

- rozkłada ręce bo nie wie o co chodzi

2 mechanik:

- stawia na tarcze i klocki z przodu, jeszcze trochę ich zostało więc czekam do wymiany...

3 mechanik:

- stawia na pompę ABS lub jej sterownik

Może ktoś z Was zna problem także proszę o pomoc.

W moim przypadku ten dźwięk jest za każdym razem po uruchomieniu silnika i przekroczeniu 20km/h.

Czasami ten dźwięk jest cichszy a czasami głośniejszy.

Szukałem w necie informacji odnośnie tego objawu w bmw i nic nie znalazłem. Wujek google znalazł ten przypadek lecz dotyczy on osób które posiadają Opla.

Użytkownicy tej marki wypowiadają się że jest to normalne bo tak nawet twierdzi serwis opla: jest to jakiś przekaźnik czy czujnik który odpowiada za uruchomienie ABS.

Dziwna sprawa bo moim zdaniem jeśli tak to działa to nie powinien słyszeć tego kierowca

• Zasłużeni forumowicze
mam dokładnie to samo na początku myślałem, że to jakiś luz bo zdarza się akurat w podobnym miejscu na parkingu... ale kiedyś zmieniłem miejsce i dźwięk ten sam na prostej drodze więc olałem

spacer.png