Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, Panowie czy może ktoś spotkał się kiedyś z podobnym problemem ?

Dzisiaj rano wsiadłem do auta i po nocy(temperatora na dworze była około 10 stopni) wciskam start i auto zaczyna odpalać przez ułamek sekundy zgasły jak by wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej auto jak by ciężej zrobiło pierwszy obrót i po sekundzie zaskoczył normalnie, miałem tak pierwszy raz odkąd mam to auto i trochę mnie to zaniepokoiło,

Objaw był podobny jak kiedyś golf IV 1.9 tdi przy słabym akumulatorze nie chciał odpali :)

Od razu odpaliłem B toola, błędów brak, stopień naładowania akumulatora zaraz po odpaleniu auta sprawdziłem i było 63 %

Auto to bmw f30 n47 2013 r przebieg udokumentowany 108 tys km auto kupione z PL salonu w maju tego roku w aso zmieniony rozrząd.

Z góry dziękuje za wasze podpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano

Mała aktualizacja, pojechałem autem do biura po 4 godzinach postoju znowu zakręcil ciężej.

Dojechałem do domu zaparkowalem auto po godzinie idę żeby odpalić i [BAD] nie odpala wgl na ekranie wyskoczył komunikat o rozładowanym akumulatorze

Teraz pytanie co może być przyczyną akumulator?

W btool % zużycia jest na 0%

Rozrusznik

Czy może alternator?

Opublikowano
Najprościej to sprawdź jakie masz ładowanie, sprawdź również jakie jest napięcie przed odpaleniem auta, przyczyn może być kilka coś może rozładować aku może być klema ibs, czy był rozpinana wcześniej akumulator jak również czy był rejestrowany bo może nie usypia sterowników musisz sprawdzić podstawy, a na koniec podjec do jakiegoś sklepu i niech Ci sprawdza testerem akumulator tylko najlepiej jakbyś miał go w ręku żeby nie był jeżdzony
Opublikowano
akumulator jest od nowości nie był nigdy rozpinany. nie dawno go podłączyłem do ładowania po 30 min lądowania odpalił, niestety nie mam miernika żeby sprawdzić jakie jest ładowanie, chyba ze btoole?
Opublikowano

Byłem w aucie przed chwilą.

Aku trochę się podladowal, ale nadal się ładuje.

Sprawdziłem btoolem po odpaleniu napięcie ale wzrasta do 14,7 czyli alternator raczej ładuje.

Zastanawiam się czy tak nagle z dnia na dzień padł by akumulator po pierwsze jest od nowości czyli ma 6 lat.

Druga sprawa to start stop działa mi normalnie nawet dzisiaj jeszcze podczas dnia normalnie wyłączal na światłach a słyszałem żeby to działało komputer musi wykrywać że z aku jest wszystko w porządku.

Opublikowano

Podjechałem do aso sprawdzili jakimś urządzeniem akumulator i wyskoczył komunikat słaby akumulator wymień na nowy..

Więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupić

Czy możecie doradzić jaki najlepiej ??

Aktualnie ten co mam od nowości ma 92 ah

Opublikowano

Jak ma jeszcze oryginał to prawdopodobnie 90Ah i prąd zimnego rozruchu 900A.

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/searchresult.aspx?search=61216806755&c1=61216806755&brand=BMW&vinsearch=1&vin=WBA3L11060F280171&ssd=%24*KwEaLj8GEW1lAn0dG3YVR0JWdnFvGhwcH0dOVBwRUExJXUtLHg0aaFIMSEFNDBZTSVIKBQxcT0BKDktdUxgLU1FdSlhsCl0VChNVUlVXW0IYCyNTC1tMTAsUDkdOPBoRHxoKVFBaFBcKS0VLb1MLQ0UVXVkdHBoZGAUMWBJdWQoaYh4ZCwIOBxYNChMMeGpoHWBATlMeGWgdEBkfG0BdHgAAAACAcaC8%24&vehicleid=1746484298&catalogid=BMW201810

Zamienniki mają 95Ah i 850A zimnego. Są w podobnej cenie.

Ja wybrałbym Centrę lub Vartę.

Jak wymienisz aku to daj znać czy pomogło.

U mnie pojawia się od czasu do czasu taki "ciężki pierwszy obrót". :wink:

Więc niedługo pewnie czeka mnie to samo.

BMW F31 320d ED (N47T) - Mobil 1 ESP 5W-30 + AR9200

BMW F20 118d (B47) - MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30

Opublikowano

Dziwna sprawa.

Wczoraj jak wróciłem z aso po wyłączeniu silnika znowu wyskoczył komunikat że duże wyładowania akumulatora na postoju doładuj akumulator.

Btool pokazywał 24 % naładowania.

Od wczoraj aż do teraz nie zbliżałem się do auta ani go nie ladowalem

Wsiadlem przed chwilą zapalił idealnie od strzała.

Btool pokazuje 77% naładowania

Już Nie wiem o co mu chodzi

Edit:

3 godziny później chciałem jechać na wymianę akumulatora do mechanika wsiadam do auta klikam Start lekko zakręcil i zdechł..

Podladowalem 30 min i odpalił

Opublikowano
I jak? Jesteś po wymianie?

Opublikowano

Tak wczoraj była wymiana okazało się ze ten fabryczny który miałem też był bannera .

Po wymianie jest ok mam wrażenie ze silnik jakoś tak ''mocniej'' z większym kopem odpala, ale nie wiem może to placebo :)

Opublikowano
Tak wczoraj była wymiana okazało się ze ten fabryczny który miałem też był bannera .

Po wymianie jest ok mam wrażenie ze silnik jakoś tak ''mocniej'' z większym kopem odpala, ale nie wiem może to placebo :)

:cool2: Dzięki za odpowiedź.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

podpinam sie pod temat z pytaniem :

czy przewod klemy plusowej/klema pirotechniczna moze byc cieply(a) ?

czy ma to zwiazek z odzyskiwaniem pradu podczas hamowania ???

czy moze powinien byc zimny jak akumulator?

(wiem ze kazdy z was ma zabudowany akumulator i raczej nie dotykal wiec pytanie do tych co jakiegos powodu jezdza ze zdemontowana oslona akumulatora)

MADE IN PRL