Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od 3 miesięcy jestem właścicielem jedyneczki 116i 2008r. 122km, przebieg 170k (ponoc oryginalny, poprzedni właściciel przy akcji serwisowej wymiany cewek, 5 lat temu, dostał potwierdznie przebiegu).

Przy zwiekszaniu obrotów głównie pomiędzy 2500-3000 rpm słychać stuki, jak na filmie. Przy energicznym dodawaniu gazu nie słychać tego, ujawnia się gdy próbuje jechać równo np. 2700rpm.

Tydzień temu wymieniałem wtryski, na podstawie błędów z poniższego skanu. Zostały zakodowane.

Spotkał się ktoś z Was z takimi stukami?

https://ibb.co/c8n8ddH

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano

Witam. Jeśli się nie mylę to mogą być vanosy. Ale warto sprawdzić następujące rzeczy. Miałem podobne objawy.

1. Olej - leje Castrol 0w40 bo wanosy działają na podcisnienie oleju i regulują jego prace. A i wymianę polecam co 10 000 km i zapewniam że będzie git.

2. Napinacz łańcucha rozrządu. Te nowe w zestawach są już bez błędu fabrycznego choć nie wiem czy w 2008 nie były już bez wady fabrycznej. Warto też normalnie wymieniać łańcuch co najmniej co 50 - 60 tys. Koszt jest znikomy a pewność z jazdy gwarantowana (od 350zl zestaw).

Opublikowano
Witam. Jeśli się nie mylę to mogą być vanosy. Ale warto sprawdzić następujące rzeczy. Miałem podobne objawy.

1. Olej - leje Castrol 0w40 bo wanosy działają na podcisnienie oleju i regulują jego prace. A i wymianę polecam co 10 000 km i zapewniam że będzie git.

2. Napinacz łańcucha rozrządu. Te nowe w zestawach są już bez błędu fabrycznego choć nie wiem czy w 2008 nie były już bez wady fabrycznej. Warto też normalnie wymieniać łańcuch co najmniej co 50 - 60 tys. Koszt jest znikomy a pewność z jazdy gwarantowana (od 350zl zestaw).

Hej, dzięki za odpowiedź!

Te vanosy wystarczy przeczyścic czy konieczna wymiana? Jak dojdzie do wymiany to trzeba obydwa? Mogą one wplywac na prace silnika na biegu jalowym? Odczuwalne są drgania całą budą gdy stoje na światłach.

1. Obecnie zalany jest Motulem 5W30, spokojnie można zaserwować Castrola 0W40 przy następnej wymianie?

2. Rozrząd podobno był wymieniany w kwietniu tego roku.

Ponadto System start-stop nie działa.

Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam,

Marcin

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Start/stop nie działa przez zawalony katalizator siarką, trzeba go wypalić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Start/stop nie działa przez zawalony katalizator siarką, trzeba go wypalić.

Hej maniek, dzięki za zainteresowanie tematem!

Taki zawalony katalizator wpływa na prace silnika? Może się dławić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W skrajnym przypadku może i tak, nie miałem jeszcze takiego egzemplarza, z reguły jest ogólny muł.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, dzięki za odpowiedź!

Te vanosy wystarczy przeczyścic czy konieczna wymiana? Jak dojdzie do wymiany to trzeba obydwa? Mogą one wplywac na prace silnika na biegu jalowym? Odczuwalne są drgania całą budą gdy stoje na światłach.

1. Obecnie zalany jest Motulem 5W30, spokojnie można zaserwować Castrola 0W40 przy następnej wymianie?

2. Rozrząd podobno był wymieniany w kwietniu tego roku.

Ponadto System start-stop nie działa.

Dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam,

Marcin

Witam czy udało się rozwiązać sprawę ze start/stopem?