Skocz do zawartości

320D 150km , problem z odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż mam problem ze swoją bmw e46 2004r z silnikiem 2.0 diesel o mocy początkowej 150km , aktualnie 220km.

Auto godzine wcześniej śmigało i paliło od strzała. Po przestawieniu samochodu na drugi podjazd pod domem i w tym czasie umyciu felg samochód już nie chce odpalić.Rozrusznik kręci , samochód ma jakby już odpalić , lecz coś go tak jakby "blokuje" jakby nie dostawał paliwa. Pierwsza myśl pompa paliwa + filtr paliwa. Wszystko zostało sprawdzone , paliwo podaje jakby pompa była nowa :shock: Auto na plaka również nie chce odpalić. Po podpięciu samochodu pod komputer widnieje jedynie jeden błąd :

3F01(0237) Ladedruckfuehler , signal.

Myślę że ten błąd nie powodowałby problemu z odpaleniem. Myślę że błąd jest spowodowany innym egr który jest zamontowany w samochodzie. Moc ma( a raczej miał :( ) , zbiera się tak więc myślę że nie tu tkwi problem.

Dodatkowo przy próbach odpalenia wydobywa się z pod maski biały dym o zapachu spalin. Nie mogę niestety go dokładnie zlokalizować. Czy ktoś miał podobny przypadek ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tym błędem nie będzie miał mocy, to brak sygnału czujnika ciśnienia doładowanie, wtedy jest "sdi"..zobacz w teście 7.2 w ukrytym menu czy widać ruch obrotów podczas próby rozruchu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Jakby był uszkodzony czujnik położenia wału , pokazał by raczej błąd w inpie. Teraz obstawiam iż może to być brak synchronizacji z ews. Lecz przez Inpe nie mogę jej zrobić wyskakują błędy jakby nie mógł się połączyć z tym modułem :mad2:

Czy jest ktoś z okolic stargardu lub szczecina co znalazł by czas i podjechał z jakimś konkretnym sprzętem i obczaił temat czy to w ogóle ews ? Oczywiście odpłatnie :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skoro nie możesz połączyć się z ews to nic dziwnego, że nie odpala i nie możesz zrobić sychronizacji. Zajrzyj do niego i przeczyść styki, tu może być problem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
EWS wyciągnięty , styki wyczyszczone , żadnej poprawy nie ma. Zamówiłem nowy moduł EWS z dokładnie tymi samymi oznaczeniami co mój. Co po wymianie będę musiał zrobić ? Wystarczy synchronizacja czy raczej programowanie kluczyków itp ?