Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, kupiłem e61 z urwanym plastikiem pod rączka otwierania maski (ten co trzyma linkę). Element wymieniłem jednak rączkę muszę bardzo mocno ciągnąc żeby maska się otworzyła. Prawdopodobnie znowu pęknie jeżeli nic z tym nie zrobię. Może ktoś wie co zrobić żeby maska się lżej otwierała ?
Opublikowano
Nasmaruj zamki maski np. białym smarem w spray. Dodatkowo z tego co pamiętam po dwóch bokach komory silnika są takie gumowe cylinderki. Je można regulować. Spróbuj je obniżyć kręcąc. Może maska jest za bardzo napięta na zamku. Nie wiem czy te cylinderki są też na masce ale to musisz zobaczyć.
Opublikowano

podczas otwierania rygiel głośno odskakuje ? jeżeli tak to jak przedmówca, zbyt mocno napięta maska i rygiel ma za duży opór a to powoduje potrzebę dużej siły ciągnięcia za linki (mechanizm musi chodzić swobodnie, lub dosłownie delikatny opór na klamce)

Maska ma kilka elementów do regulacji, przy zawiasach metalowe śrubki, oraz z samego przodu gumowe okrągłe nóżki oraz same haczyki na masce, które można regulować jak mają łapać rygiel.

Regulacja maski to kupa roboty, bo należy ją tak wyregulować aby szpary były równe to pierwsza rzecz, kolejna rzecz aby maska we wszystkich punktach styku naciskała równo po zamknięciu (w przeciwnym razie się wypaczy lub będzie trzeszczeć, chodzić i będzie hałasować i wycierać się) oraz kwestia przyjaznego otwierania.

Opublikowano
Nie miałeś coś robione przy przodzie silnika albo chłodnicy? Nad nią własnie jest panel gdzie są zawiasy, często się to wyciąga do napraw i potem skręca a można to przestawić na boki i potem dzieją się takie cyrki.
  • 2 tygodnie później...