Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nabyłem ostatnio bmw e46 316ti 1.8 benzyna. Auto po tygodniu jezdzenia sprawuje sie dobrze. Wczoraj zaswiecil sie check, podjechalem do mechanika aby podpiac pod komputer i wykasowac bledy. I w tym momencie zorientowalem sie ze prawdopodobnie kupilem skarbonke :roll: no ale coż, do rzeczy.

Wstepem o aucie:

Po mniej wiecej tygodniu jazdy (normalnej, nie jakies katowanie), srednie spalanie utrzymuje sie na poziomie 11/12l co wydaje mi sie troche duzo.

Auto wydaje z siebie dziwny dzwiek kiedy przyspieszam, i dociskam pedal gazu dosc mocno. Dzieje sie to tylko na biegach 3,4,5 na obrotach od oklo 2tys do 3tys. Gdy wskazowka obrotomierza przekracza 3tys dzwiek momentalnie cichnie, slychac go tylko wewnatrz auta.

Pojazd odpala sie bez zarzutow, ale srednio raz na jakies 30 odpalen autko sie dusi i gasnie po chwili, czekam 5sekund, odpalam ponownie i wszystko jest jak nalzezy.

Na postoju na luzie wydaje z siebie bardzo ciche klekotanie (trzeba sie przysluchac zeby uslyszec). Slyszalem ze moze to byc jakis problem z dwumasem.

Kontrolka od oleju po zapaleniu auta swieci sie na czerwono przez okolo 5sekund i gasnie (nie wiem czy tak ma byc, czy cos jest nie tak, wole o tym wspomniec)

Teraz przejde do listy bledow wyswietlonych na komputerze:

2850 | present | DME: Variable valve gear - Guide sensor

2852 | present | DME: Variable valve gear - Reference sensor

2783 | not present | DME: Hot-film mass air flow sensor

2738 | not present | DME: Catalytic converter conversion, bank 1

274E | not present | DME: Misfire detection, sumcheck error

2745 | not present | DME: Misfire detection, cylinder 2

7 | GM: Signal STDWA (only relevant if an anti-theft alarm is fitted)

20 | GM: General module V: internal fault processor

0 | RAD: transport mode active

0F | Voltage supply, EWS3 control module

5E1A | not present | ABS-DSC: CAN data fault from DME/DDE (DSC lamp on until ignition reset)

2A | LSZ: HVAC potentiometer faulty

11 | IHKR: Rear-window defroster

Wypisalem wszystkie bledy, ktore mi sie pokazaly, wiem ze niektore to malo znaczne ale wolalem podac wszystkie.

Dodam ze po wykasowaniu bledow kontrolka check engine nie oswiecila sie.. jeszcze

Umowilem sie do mechanika na czwartek na wymiane swiec, cewki oraz filtrow i oleju. Zrobiłem dobrze? Pomoże coś? Czekam na jakies sugestie, porady, informacje co moze być przyczyną tych błedów i jak je eliminowac.

Za wszystki porady dziekuje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czerwona lampka oleju musi zgadnąć w chwilibodpakenia silnika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten mechanik to nie potrafi powiedzieć czego dotyczą błędy? :roll: sprawdził, że cewka jest uszkodzona, że chce ją wymieniać? Zaglądał do świec? Wymieniacze..

Powinieneś się przejechać i zobaczyć od razu co wraca, skup się na dwóch pierwszych aktywnych błędach (pozostałe mogą być stare), czyli zapewne jest odpięty czujnik valvetronic'a (koło wlewu oleju), to może oznaczać wytarty wałek mimośrodowy i stąd taka "naprawa".

Kontrolka ma zgasnąć zaraz po odpaleniu, więc warto zajrzeć do filtr oleju, zaworu podstawy filtr (czy na drugi dzień jest w niej olej czy zawór nie trzyma), jak tu będzie ok to pewnie są resztki ślizgów rozrządu w misce i zatykają smok pompy oleju.

Dobra rada: zmień mechanika na takiego, który ma pojęcie o bmw i tych silnikach, szkoda Twojej kasy na niepotrzebne części.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.