Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od niedawna jestem posiadaczką BMW F20 120d. Mam problem z doborem opon zimowych . Podpowiedzcie proszę czy wejdą mi opony 225/45 r18 . W chwili obecnej letnie opony to przód 225/40 i tył 245/35 . Czy profil w tych zimówkach nie jest za wysoki i wejdą spokojnie? Proszę o wypowiedzi osób które naprawdę wiedzą .

Opublikowano

Wejść wejdą, ale koła będą większe o 11,25mm i przekłamanie na prędkości będzie o -3,41%. Dopuszczalna różnica to 1,5-2%.

BTW, po co tak kombinować, skoro dedykowane opony są tańsze od podanych przez Ciebie o 100-200zł/szt.

Opublikowano
rozmiar tylnych opon jest tak dziwaczny, że jedna opona kosztuje 1500zł, a to zdecydowanie za dużo.

Podaj rozmiary opon do Twojego auta lub wrzuć tabliczkę znamionową.

Opublikowano
Tabliczka/naklejka jest taka sama jak w innych „1”. Homologowany rozmiar opon zimowych to 205/55/16 lub 225/45/17, a te są śmiesznie tanie, więc w czym problem?
Opublikowano

W tym problem, że nie chcę kupować dodatkowych felg, a w tej chwili mam 8x18 i 9 x18. Nie wszyscy jeżdżą na stalówkach 16".

Ale nieważne, znalazłem już odpowiedni rozmiar.

• Moderatorzy
Opublikowano
Mieszane ogumienie na zimę to nie jest dobry pomysł. W śmiesznych pieniądzach kupisz 17" felgi.
Opublikowano
Mieszane ogumienie na zimę to nie jest dobry pomysł. W śmiesznych pieniądzach kupisz 17" felgi.

Dlaczego? Pytam z ciekawości bo sam jeżdżę na takim od 3 lat.

Pozdrawiam

Maciek

• Moderatorzy
Opublikowano

Węższa opona zapewnia lepszą trakcję na śniegu.

Zobacz w katalogu BMW zimówki - wszystkie square setup. Jedynie chyba nowa seria 5 ma możliwość zakupu 19" mieszanych na zimę w salonie BMW.

Opublikowano
...Nie wszyscy jeżdżą na stalówkach 16"...

Do generacji F20/21 w rozmiarze 16” jest 9 modeli felgi, z czego tylko 2 to stalówki. Jakiś tam wybór jest :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Węższa opona zapewnia lepszą trakcję na śniegu.

Zobacz w katalogu BMW zimówki - wszystkie square setup. Jedynie chyba nowa seria 5 ma możliwość zakupu 19" mieszanych na zimę w salonie BMW.

Do G20 też można zakupić mieszane. Aczkolwiek trzeba wziąć pod uwagę, że większość nowych 5er i 3er to Xdrive. Do RWD rzeczywiście węższa opona wydaje się odpowiedniejsza w warunkach śniegu.

• Moderatorzy
Opublikowano

Dzięki za sprostowanie :)

Mi tu pokazuje, że owszem 255/40/18 były dostępne, ale już nie są :D