Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW z 2017 roku, czy zakodowanie funkcji np. wyłączenie start/stop, wskazanie oleju - wiąże się z utratą gwarancji?

Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli przywrócisz dane do serii fabrycznej przed wizytą w serwisie , to nikt nic nie zauważy kodowania , wiem jak irytujące jest ciągłe wyłączanie przycisku start,

dla lepszego ukrycia użyj psdzdata z twojego poziomu integracji ,

polecam poprzez opcje FA/ omsa ja zawsze tak robię i jest ok przycisk zastaje podświetlony nawet po restarcie silnika,

niestety w serii G już się tak nie da pozostaje tylko opcja kodowania FDL, poprzez edycje pliku NCD,

jeśli by stwierdzili modyfikacje to tracisz na moduł gwarancje i na całą magistrale lin podległą temu sterownikowi .

Opublikowano

Dzięki Din76 za odpowiedź.

Pytałem się o kodowanie w jednym z autoryzowanych serwisów, to mi powiedzieli, że oni dostają informację od razu po zczytaniu danych z kluczyka, które moduły zostały wyłączone z gwarancji.

Zastanawia mnie, jak oni to wykrywają z kluczyka.

Opublikowano

Dostałem odpowiedź z BMW Polska:

Każda demontowana część czy funkcja poza autoryzowanym serwisem może skutkować utratą gwarancji.

W momencie usterki wywołanej przez dodatkowe akcesoria bądź części poza autoryzowanym serwisem BMW, dana część oraz części bezpośrednio powiązane nie będą objęte gwarancją.

Nie mogę uzyskać jasnej odpowiedzi. Nie wiem jak mam to rozumieć, że jak spowoduje usterkę to wtedy tracę gwarancję?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dostałem odpowiedź z BMW Polska:

Każda demontowana część czy funkcja poza autoryzowanym serwisem może skutkować utratą gwarancji.

W momencie usterki wywołanej przez dodatkowe akcesoria bądź części poza autoryzowanym serwisem BMW, dana część oraz części bezpośrednio powiązane nie będą objęte gwarancją.

Nie mogę uzyskać jasnej odpowiedzi. Nie wiem jak mam to rozumieć, że jak spowoduje usterkę to wtedy tracę gwarancję?

To dotyczy raczej doposażania, jak zainstalujesz dodatkowe wyposażenie np kamery, to pewnie utracisz gwarancje na wszystkie elementy powiązane z multimediami

typu NBT_EVO, KAFAS itp podzespoły z nimi powiązane więc należy uważać, nie wiem jak jest z aplikacjami ale podobno są tylko kasowane mimo kodów FSC ,

ale mogę za zabrać gwarancje na multimedia , pewnie jak byś zdemontował element jakiś nie potrzebny (nie znam takich przypadków) to też .

co do kluczyka to raczej tylko odczyt VIN, przebieg, a reszta to historia serwisowa z portalu BMW ,

napewno nie ma zapisu kodowania jakie zostało wykonane przez program serwisowy ISTA+ lub ESYS , powiem Ci że muszą być naprawdę duże zmiany aby uzyskać

informację o wykluczeniu sterownika lub zespołu sterowników w ista+ , widziałem takie już komunikaty , dlatego proponuje przed wyjazdem do serwisu

kodowanie do serii danego modułu, chociaż wątpię jak byś zrobił kodowanie FDL systemu START/STOP w FEM/BDC czy dało by się to wykryć ,

napewno zmiany w VO/FA samochodu tak , dodatkowe wyposażenie też ale powątpiewam nad kodowaniem FDL mimo to należy dla bezpieczeństwa zrobić

to kodowanie, może być tak że przy programowaniu ISTA+ pominie moduł z powodu danych kodowania .