Skocz do zawartości

Problem z akumulatorem ("gubi moc")

warmiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Wczoraj wróciłem z tygodniowego urlopu, auto stało na lotniskowym parkingu. Bagaże do bagażnika (klapa się jeszcze otworzyła i po załadunku zamknęła), ja do środka, wciskam START i nic ;) Rozrusznik minimalnie pomruczał i nic, na tablicy chwilowa "choinka", ekran z nawigacja zapala się i gaśnie, na koniec komunikat "Akumulator silnie rozładowany". Jeszcze dwie, trzy próby i zadzwoniłem do BMW Assistance - po ok. 30 minutach przyjechała laweta, ale wystarczyło podpięcie boostera i zapalił. W drodze powrotnej do domu (jakieś 200 km) powinien się trochę podładować. W tzw. międzyczasie umówiłem się do ASO (niestety dopiero za tydzień). Wieczorem pokręciłem się jeszcze chwile po mieście - palił bez problemu. Dziś koło południa wsiadam pod domem do auta, wciskam START i auto znowu rzęzi, ale odpala. Pojechałem do miasta załatwić kilka spraw, ale już po dwóch przystankach znowu gaśnie ekran i wyświetla komunikat o akumulatorze (auto jeszcze odpala, ale ma z tym wyraźny problem). Dojechałem sobie do biura, wydzwoniłem lawetę z BMW Assistance (wolałbym nie rozkraczyć się na środku skrzyżowania) i czekam na transport do ASO.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się może z podobnym problemem? Dodam, że w zeszły czwartek, dzień przed wylotem i zostawieniem auta na parkingu byłem w ASO na wymianie oleju i filtrów. Czy jest możliwość, że w czasie serwisu coś spaprali?

W aso zawsze moga cos spaprac. Czy masz zamontowane dodatkowe rzeczy, alarm, gps, rejestrator itp.?

Poza podpiętym pod USB pendrivem z muzyką nie mam nic - auto fabryczne.

Co do ASO, to pytam, bo z natury nie wierzę w zbiegi okoliczności ;)

Jestem właśnie po telefonie z ASO - padł akumulator. I teraz hit: BMW traktuje akumulator w aucie, które ma 10 miesięcy jak klocki hamulcowe albo pióra wycieraczek (czyli jako element eksploatacyjny) i omawiam wymiany na gwarancji. Absolutnie brak mi słów...

Czy ktoś z forumowiczów przerabiał już ten temat? Ew. czy ktoś jest w posiadaniu i mógłby udostępnić ogólne warunki gwarancji (zależy mi na sprawdzeniu, czy akumulator jest faktycznie wyłączony od napraw gwarancyjnych).

Aha, nowy w ASO to około 2 000 zł plus 250 zł robocizny.

Z góry dziękuję

• Zasłużeni forumowicze
Robia z Ciebie w aso debila. Kazdy nowo kupowal akumulator posiada gwarancje n a2 lub 3 lata, mako tego wiele producentow do akumulatora dolacza pakiet assistance. Tu masz oierwszy lepszym opis z brzegu http://www.fhumaripol.pl/gwarancja-centra.html

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy gdzieś nie ma zwarcia przez co akumulator jest permanentnie rozładowywany, a w związku z tym wymiana baterii na nową niewiele pomoże.

Natomiast cena wymiany aku. w serwisie to już zwykła lichwa, a nie usługa premium, po której znowu możesz usłyszeć, że nie podlega gwarancji, oczywiście to są zwykłe brednie.

Ja bym im tego nie odpuścił, wszystko ma swoje granice.

Robia z Ciebie w aso debila.

Takie mam wrażenie ;) Sytuacja jest dynamiczna. Poprosiłem o pisemne oświadczenie, iż dealer (ASO i sprzedawca mojego auta w jednym) odmawia naprawy gwarancyjnej uszkodzonego samochodu ze wskazaniem powodu. W odpowiedzi usłyszałem, "że takie rzeczy, to tylko kierownik, a on dziś na szkoleniu". Pomyślałem, że dzień mnie nie zbawi (zastępczy mam do środy), ale zaraz kolejny telefon z serwisu. W dużym skrócie pomyśleli i uradzili, że wymienią mi akumulator za darmo, ale ja muszę podpisać się pod oświadczeniem, że jeżeli akumulator wysłany do BMW wróci z informacją, że wynikiem uszkodzenia jest nieprawidłowe użytkowanie (co jak się okazuje wertując internet jest nagminne u producentów i sprzedawców akumulatorów), to ja za całą zabawę z ASO się rozliczę z własnej kieszeni. Uprzejmie podziękowałem Panu i powiedziałem, że mnie ich rozliczenia z BMW niewiele interesują. Dodałem jeszcze tylko, że poza rękojmią z kc mam jeszcze dokumenty z wydania samochodu, zgodnie z którymi to oni (dealer) tytułuje się szumnie "GWARANTEM" i udziela mi gwarancji. Pan powtórzył, "że kierownik jest na szkoleniu" i powiedział, że kontaktować będą się jutro.

W całej sytuacji nie boli mnie to, że w aucie, które nie ma jeszcze roku coś się psuje - to jestem w stanie zrozumieć. Przeraża mnie poziom obsługi klienta, który kilka miesięcy wcześnie nabył w tym samym miejscu auto warte ponad 300 tyś. zł. Z każdą kolejną wizytą w ASO magia marki zaczyna przygasać (pomimo tego, że swoją G30 uważam za bardzo dobre auto i jestem nią w dalszym ciągu zauroczony).

Na koniec jeszcze ciekawostka - jestem dalece zaawansowanym etapie rozmów dotyczących zakupu drugiego BMW u tego samego dealera (oddział w innym mieście) i w zasadzie w tym tygodniu chciałem finalizować temat. Po całym powyższym zamieszaniu zaczynam się mocno zastanawiać, czy kolejne BMW (a przynajmniej od tego dealera) nie będzie oznaką mojego debilizmu ;)

@warmiak powiedz o tej całej sytuacji u tego drugiego dealera gdzie chcesz kupić kolejne BMW i zobaczysz, że znajdą rozwiązanie. Jeśli Ci powiedzą, że tak jest i nic nie mozna zrobić to zwyczajnie nie kupuj Bawarki. Ja bym im w ten sposób pokazał, ze nie będe sie godził na okradanie mnie. Dziś BMW nie jest już takie wykątkowe i jest w czym wybierać. Znajdziesz inne auto i jeszcze bedziesz sie smiać z panów z serwisu BMW. U mnie też pierwsze ustarki wyszły w przeciągu 5 miesięcy i jest to karygodne. Moje pierwsze i ostatnie BMW nowych generacji.

• Zasłużeni forumowicze

A ja przede wszystkim podjechał bym do specjalisty od akumulatorów. Oni mają przeważnie poważny sprzęt do badania aku jak i całego osprzętu związanego z jego ładowaniem.

Podobno po podłączeniu kompa można szczytać historię pracy aku. A czy podpatrywałeś w ukrytym menu wartości napięcia w czasie jazdy autem, bo winowajcą złego stanu baterii może być coś innego.

Pogrzebie w instrukcji napraw i podeślę linka z obsługi akumulatora.

Jeszcze jedno, moim zdaniem najważniejszego, ja osobiście jeśli coś robię przy samochodzie to robię zdjęcia po to aby w jakiejś nietypowej sytuacji móc sobie przypomnieć, co jak wyglądało. Trochę jest to dziwne, że po wyjeździe z ASO zaczęły się problemy z baterią.....

Nie ufam mechanikom z ASO bo różni tam ludzie pracują....... Tak więc jedną z opcji jest to, że aku zostało Ci podmienione....

Ale najpierw zrobił bym analizę u fachowca potem jechał z jakąś wiedzą do ASO.

Zadzwoń na infolinię i dowiedz się czy możesz samodzielnie doładowywać aku prostownikiem.

No i jeśli oni są tacy wyszczekani to załatwił bym to wszystko e-mailowo i wysłałbym to dodatkowo do BMW Polska i Producenta.

Oni nie wiedzą jakie cyrki dzieją się u dealerów.

Powodzenia

• Zasłużeni forumowicze
Ja tam bym nigdzie nie jezdzil tylko wymagal naprawy gwarancyjnej przez dealera. Poczytalem troche o tym nieprawidlowym uzytkowaniu i czesto wynika to stad ze prad ladowania jest niepoprawny i akumulator sie psuje. Jesli chodzi o samochod kilkuletni nieserwisowany to mozna zwalic wine na klienta ale jesli samochod jest na gwarancji, regularnie serwisowany zgodnie z wytycznymi dealera uzytkowany zgodnie z instrukcja wiec niech Ci dealer udowodni w jaki sposob nieprawidlowo go uzytkowales. Jesli ladowanie jest nieprawidlowe tzn ze ich produkt dziala niepoprawnie i zepsul akumulator wiec niech za wymiane zaplaci nie producent akumulatorow ale bmw oraz przy okazji niech wymieni wadliwie dzialajaca czesc powodujaca psucie sie akumulatora. Takie pismo bym do nich wystosowal a najlepiej od razu do BMW Polska bo to jakas farsa jest.

• Zasłużeni forumowicze

Kolego warmiak zapoznaj się z tym tematem, może dojdziesz sam do jakiś wniosków

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/g30-530i-xdrive-lim/wiring-functional-info/body/voltage-supply/energy-diagnosis/

Dzięki wszystkim za komentarze. Auto odebrane, akumulator nowy (tak twierdzą) ;) Pogadałem z mecenasem i od wczoraj prosiłem o pisemne oświadczenie dealera o odmowie naprawy gwarancyjnej wraz z uzasadnieniem. Po krótkim czasie dostałem info, że "otworzyły się nowe możliwości" i idą do BMW z reklamacją "inną drogą", dlatego proszą o chwilę cierpliwości, ale "powinno być dobrze". Wczoraj popołudniu telefon, że wymienią akumulator bezpłatnie i temat z BMW załatwią we własnym zakresie. Dziś odbierając auto po wysłuchaniu wyjaśnień ze strony pracownika (najmniej winny) jak to dealer toczy akumulatorowe boje z BMW Polska, mimo wszystko podziękowałem za pomoc i w dwóch zdaniach podsumowałem całe zajście (podejście dealera) jako niedopuszczalne. Tyle...

Także Panowie (i Panie) nie dać się zbywać, pamiętać o rękojmi, na wszystko brać papier, a jest duża szansa, że w takich sytuacjach ktoś dla świętego spokoju (bo w przyzwoitość ASO już nie wierzę) załatwi temat po naszej myśli.

Raz jeszcze dziękuję za zainteresowanie.

• Zasłużeni forumowicze
Dzięki wszystkim za komentarze. Auto odebrane, akumulator nowy (tak twierdzą) ;) Pogadałem z mecenasem i od wczoraj prosiłem o pisemne oświadczenie dealera o odmowie naprawy gwarancyjnej wraz z uzasadnieniem. Po krótkim czasie dostałem info, że "otworzyły się nowe możliwości" i idą do BMW z reklamacją "inną drogą", dlatego proszą o chwilę cierpliwości, ale "powinno być dobrze". Wczoraj popołudniu telefon, że wymienią akumulator bezpłatnie i temat z BMW załatwią we własnym zakresie. Dziś odbierając auto po wysłuchaniu wyjaśnień ze strony pracownika (najmniej winny) jak to dealer toczy akumulatorowe boje z BMW Polska, mimo wszystko podziękowałem za pomoc i w dwóch zdaniach podsumowałem całe zajście (podejście dealera) jako niedopuszczalne. Tyle...

Także Panowie (i Panie) nie dać się zbywać, pamiętać o rękojmi, na wszystko brać papier, a jest duża szansa, że w takich sytuacjach ktoś dla świętego spokoju (bo w przyzwoitość ASO już nie wierzę) załatwi temat po naszej myśli.

Raz jeszcze dziękuję za zainteresowanie.

Elelegancko.... :cool2:

Powiedz mi kolego, czy to była przyczyna rozładowanego akumulatora...??? WADLIWA BATERIA

Czy robili diagnozę auta - układu elektrycznego....???

Jeśli zapoznałeś się z linkiem, który przesłałem Ci powyżej, to będziesz wiedział czy podeszli do tej sprawy profesjonalnie

Powiedz mi kolego, czy to była przyczyna rozładowanego akumulatora...??? WADLIWA BATERIA

Czy robili diagnozę auta - układu elektrycznego....???

Jeśli zapoznałeś się z linkiem, który przesłałem Ci powyżej, to będziesz wiedział czy podeszli do tej sprawy profesjonalnie

Przyznaję się bez bicia, że nie pytałem o przyczynę. Auto oddali, akumulator wymienili (mam nadzieję) i póki co jest ok. Podobno wysłali go do BMW i po diagnozie u nich będzie coś więcej wiadomo (człowiek z ASO ma mi dać znać, co to było).

Wyślą go do centrali a oni im wyślą nowy tyle.

NIkt tego nie będzie testował.

Potem BMW wysyła to do producenta a producent wymienia na nowy albo refakturuje.

Większość samochodów które stoją po 2 lata na stocku mają z miejsca wymieniany akumulator przedf sprzedażą.

2018- BMW 5 G30

• Zasłużeni forumowicze

Właśnie o to tu chodzi, aby dzielić się informacjami .

Tworzymy też w ten sposób rozwiązania zaistniałego problemu jak i statystykę. Fajnie by było być w tym konsekwentnym. Ponieważ sami prosimy o pomoc

Pozdrawiam....... :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Zdecydowanie nie stock. Zapytalem dlatego bo auta ze stocku stoja glownie pod chmura I jak takie auto postoi w roznych warunkach przez kilka miesiecy wogole nieodpalane to akumulator zapewne po dupie dostaje.

• Zasłużeni forumowicze

Instrukcja mówi , że akumulator należy doładowywać w autach , które stoją co 2 miesiące.

Natomiast leżący na półce akumulator co 6 miesięcy.

Za zły stan baterii nie zawsze odpowiada wadliwy Aku.

Jeśli kolega nie będzie miał pełnej diagnozy ,możemy tylko snuć domysły, a nie o to tu chodzi....