Skocz do zawartości

Niskie ciśnienie oleju, czerwona kontrolka 320Ci M54 2003

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

BMW E46 20Ci 170PS 2003 Cabrio motor M54 180tkm

Cześć.

Od dwóch lat mam problem z niskim ciśnieniem oleju. Po rozgrzaniu około 5 km jazdy na postoju, niskich obrotach, wariuje czerwona kontrolka ciśnienia oleju. Ostatnio

wymieniłem czujnik ciśnienia, odmę wraz ze wszystkimi przewodami, wyczyscilem silnik krokowy, wymieniłem dolot powietrza(był popękany, nieszczelny), uszczelkę w podstawie filtra oleju, wszystkie 3 oringi na filtrze, pompę oleju, filtr oleju, (zaznaczam, że olej został w tym roku już 3 razy wymieniony aby sprawdzić czy przypadkiem to nie jego wina. Castrol 5w30, Castrol 5w40, i teraz Valvoline 5w30. Wszystkie dedykowane do tego modelu. Przy wymianie pompy sprawdzone luzy na panewkach... Nowa uszczelka misy olejowej. Motor ma przejechane 180 000km chodzi idealnie, żadnych stukow i innych... Słychać tylko paski. Czy miał ktoś podobny przypadek lub wie co może być przyczyną? Prosiłbym o pomoc. Wsadziłem już sporo pieniędzy aby pozbyć się problemu i nadal nic.

Edytowane przez Wojto89
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jakie jest fizycznie zmierzone ciśnienie oleju w tych warunkach? Jakie jest przy wyższych obrotach?

Dopisz 320ci m54 do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Zamówiłem ostatnio jeszcze zaworek zwrotny do podstawy filtra oleju, nie było łatwo znaleźć. Podobno to też może być przyczyną. Normalnie zaworek nie jest dostępny w ASO... Byłem w serwisie BMW Niemcy. Nie ma go nawet na schematach i nie posiada numerów seryjnych. Są tylko do starszych wersji przed liftem i jest innej budowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma ponieważ nie występuje jako część zamienna, tylko cała podstawa, może on być przyczyną. Ciśnienie oczywiście należy zmierzyć manometrem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.