Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

ostatnio zauważyłem, że na przednich reflektorach występują mikropęknięcia - tzn. wydaje mi się, że to są mikropęknięcia. Czy ktoś może miał do czynienia z podobnym problemem? Czy można usunąć to poprzez polerowanie (zebranie tej wierzchniej warstwy), czy siedzi to głęboko i w grę wchodzi tylko wymiana lamp? Zamieszczam poglądowe zdjęcia lewej i prawej lampy. Pozdrawiam!

20190905_190630.md.jpg

20190905_190612.md.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinno zejść, zobacz u mnie w galerii, z matu wyszło idealne szkło.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=349541&start=30#p2598645

Ważne żeby to zabezpieczyć odpowiednio po robocie. Ja wrzuciłem ceramikę, ale jak masz dostęp do lakiernika to też Ci to powinien dobrze bezbarwnym zrobić, bo samemu z puchu to nie polecam.

Opublikowano
Powinno zejść, zobacz u mnie w galerii, z matu wyszło idealne szkło.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=349541&start=30#p2598645

Ważne żeby to zabezpieczyć odpowiednio po robocie. Ja wrzuciłem ceramikę, ale jak masz dostęp do lakiernika to też Ci to powinien dobrze bezbarwnym zrobić, bo samemu z puchu to nie polecam.

Widzę, że u Ciebie wyszło bardzo ładnie, lecz lampy było w duży lepszym stanie niż u mnie, nie posiadały tych pęknięć. No ale cóż, spróbuję, mam nadzieję że wszystko zejdzie.

Opublikowano

Mam tak samo, tzn tylko z jednym lewym, taki spękany reflektor w mikro pęknięciach i widać to bardzo dobrze na zapalonych światłach i pod kątem, nie masz szans tego ściąć papierem ani spolerować, klosz do wymiany.

Ja u siebie ściąłem papierami i lakierowałem bezbarwnym i dalej to samo..

Witajcie,

ostatnio zauważyłem, że na przednich reflektorach występują mikropęknięcia - tzn. wydaje mi się, że to są mikropęknięcia. Czy ktoś może miał do czynienia z podobnym problemem? Czy można usunąć to poprzez polerowanie (zebranie tej wierzchniej warstwy), czy siedzi to głęboko i w grę wchodzi tylko wymiana lamp? Zamieszczam poglądowe zdjęcia lewej i prawej lampy. Pozdrawiam!

20190905_190630.md.jpg

20190905_190612.md.jpg

Opublikowano
...widać to bardzo dobrze na zapalonych światłach i pod kątem, nie masz szans tego ściąć papierem ani spolerować, klosz do wymiany.

Ja u siebie ściąłem papierami i lakierowałem bezbarwnym i dalej to samo..

Potwierdzam.

Musiałem wymienić klosze z regeneracją odbłyśników i lampy mam jak nowe.

Opublikowano

Potwierdzam.

Musiałem wymienić klosze z regeneracją odbłyśników i lampy mam jak nowe.

Jaki koszt takiej wymiany jeśli można wyrwać? I gdzie można tego dokonać?

Opublikowano

Robota samodzielna: klosze pojawiają się od czasu do czasu na alle.. w cenie 800-1000 - mnie kosztowały 800 za parę. Były w komplecie z obrysówkami ( główny powód mojej wymiany).Oryginalne. Można na ali kupić podróbki też są dobre, bez obrysówek ale za to w cenie ok 300 za parę. Regeneracja odbłyśników 90 zł/szt.

Do tego klej, opalarka.

Są też firmy, które oferują kompletną regenerację z wymianą klosza, ale cena ok 1000 za szt.

Opublikowano
Robota samodzielna: klosze pojawiają się od czasu do czasu na alle.. w cenie 800-1000 - mnie kosztowały 800 za parę. Były w komplecie z obrysówkami ( główny powód mojej wymiany).Oryginalne. Można na ali kupić podróbki też są dobre, bez obrysówek ale za to w cenie ok 300 za parę. Regeneracja odbłyśników 90 zł/szt.

Do tego klej, opalarka.

Są też firmy, które oferują kompletną regenerację z wymianą klosza, ale cena ok 1000 za szt.

A czy obrysówki można przełożyć ze starego klosza? U mnie są sprawne. Ogólnie wymiana tych kloszy jest skomplikowana?

Opublikowano

Ja miałem kompletne. Tzn klosz, obrysówki i te plastyki przy kierunkach. W tych co teraz są w sprzedaży nie ma nic, czyli musisz przełożyć ze starych. Obrysówki sprzedają za 99 zł tak więc są wymienne i tam jest chyba miękki silikon, ale nie jestem pewny. Ze zmianą klosza dużo zabawy i strachu. Miałem twardy klej i nie chciał puścić. Musiałem grzać mocno, systematycznie, długo i powoli. Plastik koło kierunków jest przyspawany do klosza i tak trzeba zrobić spawarką do plastiku lub lutownicą. Trzeba uważać, aby nie zrobić dziury na wylot. Wymiana odbłyśników przy lampach skrętnych też wymaga zdolności manualnych, wiercenia nitów i takie tam. Odbłyśniki kup gotowe, a potem odeślij swoje zwracają kaucję.

Ogólnie do zrobienia.

Opublikowano
Ja miałem kompletne. Tzn klosz, obrysówki i te plastyki przy kierunkach. W tych co teraz są w sprzedaży nie ma nic, czyli musisz przełożyć ze starych. Obrysówki sprzedają za 99 zł tak więc są wymienne i tam jest chyba miękki silikon, ale nie jestem pewny. Ze zmianą klosza dużo zabawy i strachu. Miałem twardy klej i nie chciał puścić. Musiałem grzać mocno, systematycznie, długo i powoli. Plastik koło kierunków jest przyspawany do klosza i tak trzeba zrobić spawarką do plastiku lub lutownicą. Trzeba uważać, aby nie zrobić dziury na wylot. Wymiana odbłyśników przy lampach skrętnych też wymaga zdolności manualnych, wiercenia nitów i takie tam. Odbłyśniki kup gotowe, a potem odeślij swoje zwracają kaucję.

Ogólnie do zrobienia.

Chyba nie będę się sam w to bawił, bo wydaje się dosyć skomplikowane. Pozostaje mi chyba tylko oddać lampy do regeneracji z wymianą kloszy, albo zostawić tak jak jest - chociaż nie wygląda to estetycznie. Zastanawiam się, czy nie spróbować tego jednak spolerować, może te pęknięcia nie są aż tak głębokie? Chyba, że bankowo nic się z tym nie zrobi.

Opublikowano
U mnie to samo, dodatkowo pęknięcie na długość 3cm i małe pęknięcia przy krawędziach klosza. Lampy Hella z 2017 roku i po 2 latach wyglądają gorzej niż stare z 2005.
Opublikowano
U mnie to samo, dodatkowo pęknięcie na długość 3cm i małe pęknięcia przy krawędziach klosza. Lampy Hella z 2017 roku i po 2 latach wyglądają gorzej niż stare z 2005.

Wymieniłeś lampy na nowe i to samo???

Opublikowano

Miałem małą stłuczkę i zrobiłem to z ubezpieczenia. Lampy Hella bixenon dynamic, 2017r, produkcja w czechach. Klosze spękane jakby dostały jakichś naprężeń. Gdybym wiedział że tak będzie to wolabym kupić używane poliftowe.

Tak to wygląda.

IMG-20190702-122642.jpg IMG-20190702-122649.jpg IMG-20190702-122700.jpg

I bynajmniej nie są to uszkodzenia mechaniczne powstałe w wyniku uderzenia kamykiem czy coś, po prostu popękane od naprężeń

Opublikowano

Miałem małą stłuczkę i zrobiłem to z ubezpieczenia. Lampy Hella bixenon dynamic, 2017r, produkcja w czechach. Klosze spękane jakby dostały jakichś naprężeń. Gdybym wiedział że tak będzie to wolabym kupić używane poliftowe.

Tak to wygląda.

IMG-20190702-122642.jpg IMG-20190702-122649.jpg IMG-20190702-122700.jpg

I bynajmniej nie są to uszkodzenia mechaniczne powstałe w wyniku uderzenia kamykiem czy coś, po prostu popękane od naprężeń

Tego bym się nie spodziewał... zastanawiam się, czy regenerować te lampy czy po prostu odpuścić, bo może być to samo za jakiś czas. U mnie to podobno uszkodzenie włókien poliwęglanu, może być spowodowane np. nagłym schłodzeniem reflektora przez spryskiwacz - tak mi powiedziano w serwisie, który zajmuje się regeneracją lamp...

Opublikowano

Tego bym się nie spodziewał... zastanawiam się, czy regenerować te lampy czy po prostu odpuścić, bo może być to samo za jakiś czas. U mnie to podobno uszkodzenie włókien poliwęglanu, może być spowodowane np. nagłym schłodzeniem reflektora przez spryskiwacz - tak mi powiedziano w serwisie, który zajmuje się regeneracją lamp...

Spryskiwanie reflektorów wyłączyłem 2 tygodnie po zakupu auta. Napisałem mail do działu technicznego Hella Polska, ciekawe czy coś mądrego odpiszą. Tymczasem wpadłem na pomysł żeby wypróbować jakieś kleje, wypełniacze do plexi na starej lampie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poczekaj z wymianą kloszy, wczoraj oddałem swoje lampy do regeneracji, bo też miałem milion mikropęknięć. Trafiłem na gościa, mieszka 2km ode mnie, nakłada ciekły poliwęglan na klosze, który wypełnia te pęknięcia. Moje lampy wyglądały tragicznie. Dziś odbieram, wrzucę zdjęcia w mojej galerii. Koszt mycia lamp wewnątrz jakimś specjalnym szuwaksem, szlifowanie, nakładanie poliwęglanu i na koniec warstwy zabezpieczającej - 200zł za dwie lampy. Chyba śmieszna kasa, czekam na efekt.

Wrzucam jak do wczoraj wyglądała jedna z moich lamp, okropna no nie..

12775d85b0701d67med.jpg

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Poczekaj z wymianą kloszy, wczoraj oddałem swoje lampy do regeneracji, bo też miałem milion mikropęknięć. Trafiłem na gościa, mieszka 2km ode mnie, nakłada ciekły poliwęglan na klosze, który wypełnia te pęknięcia. Moje lampy wyglądały tragicznie. Dziś odbieram, wrzucę zdjęcia w mojej galerii. Koszt mycia lamp wewnątrz jakimś specjalnym szuwaksem, szlifowanie, nakładanie poliwęglanu i na koniec warstwy zabezpieczającej - 200zł za dwie lampy. Chyba śmieszna kasa, czekam na efekt.

Wrzucam jak do wczoraj wyglądała jedna z moich lamp, okropna no nie..

12775d85b0701d67med.jpg

I jak tam, lampy zrobione?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej.

Nie wyszło idealnie, człowiek powiedział, że za dużo tych pęknięć. Jest lepiej, ale do perfekcji trochę brakuje. Nawet nie chciał kasy za robotę.

Jednak, będę malował przedni zderzak i gość od lamp powiedział, że można jeszcze spróbować delikatnie lampy zmatowić i prysnąć klarem, to może znacznie poprawić przejrzystość. Będę próbował, co mam do stracenia.

67557f05e4de40b3med.jpg

afcc6f51c5da031cmed.jpg

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Ja swoje lakierowałem 2 lata temu.

Wyszło perfekcyjnie, prawie jak nowe lampy.

Niestety ostatnio zaczął łuszczyć się klar na brewkach :mad2:.

Zestaw do renowacji to koszt tylko kilkudziesięciu złotych.

Lepsze to niż wymiana na nowe, które do tanich nie należą.

W przyszłym roku powtórka z lakierowaniem.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A w jakim stanie miałeś lampy przed lakierowaniem?

Natrafiłem na film człowieka, który mnie wkurza i irytuje, ale daje do myślenia z tym lakierowaniem...

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Nie wiesz jak się robi takie odcinki by oglądalność rosła? Na moje oko ten reflektor był zdrowy tylko go trochę porysowali potem szlif i lakier. I efekt gotowy i można się chwalić na youtube. Gość dla mnie jest niewiarygodny i w większości nie wie co mówi. A mówi to co ma na kartce.

P.s. ten człowiek też mnie ....

Tych mikropęknięć nie da rady zalakierować.

Opublikowano
A w jakim stanie miałeś lampy przed lakierowaniem?

W dużo gorszym niż na filmie do którego link wkleję poniżej (na drugim zdjęciu w mojej galerii widać to najlepiej).

Zresztą to był mój film instruktażowy, bo używałem tych samych środków :mrgreen: .

Wkleję fotki jak wyglądały zaraz po lakierowaniu:

http://www.editer.pl/fotka/7d0d0508a23ad662f335616b8a810e1d_1.jpg

http://www.editer.pl/fotka/642f9f2b6d8538741cc9b89eed371743_1.jpg

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak na puchę to efekt super. Ja raz próbowałem tylne lampy malować to był dramat, też na podstawie filmików intruktażowych uzyskiwałem naprzemiennie 2 efekty: skórkę pomarańczową albo zacieki :lol:

W końcu lakiernikowi kazałem zrobić przy okazji poprawek blacharskich i z pistoletu wyszło super.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Serio wyszło rewelacyjnie, a miałeś te mikropęknięcia, czy tylko porysowane, matowe?

Nie bardzo rozumiem ruski, ten spray, który używali jako pierwszy, to jakaś benzyna ekstrakcyjna, zmywacz, czy co?

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Lampy były żółto matowe, wypalone od słońca, z mikropęknięciami.

Na szczęście te mikropęknięcia były na wypalonej powłoce zabezpieczającej klosz.

Na szlifowałem się trochę ale wszystkie zniknęły.

Pierwszy spray to odtłuszczacz do plastiku, śmierdzi jak ekstrakcyjna wiec pewnie nią jest, tylko że w sprayu.

Jak na puchę to efekt super. Ja raz próbowałem tylne lampy malować to był dramat, też na podstawie filmików intruktażowych uzyskiwałem naprzemiennie 2 efekty: skórkę pomarańczową albo zacieki :lol

Ja przy warstwie podkładu uzyskałem matową skórkę i prawie dostałem zawału serca :wink:

Przy dwóch pierwszych warstwach lakieru, podobnie.

Przed nałożeniem trzeciej warstwy przypomniały mi się słowa autora filmu i zacząłem zalewać :cool2:

Ten lakier jest o tyle dobry ze ciężko nim zrobić zaciek, dysza na puszce też fajnie rozpyla ( efekt pistoletu lakierniczego).

Nie chcę tu reklamować produktu, jak również nie jestem sprzedawcą ale naprawdę polecam.

https://allegro.pl/oferta/zestaw-do-renowacji-lamp-motip-8474248674?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_chemia_samochodowa&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=Cj0KCQjwzozsBRCNARIsAEM9kBPMJXm8caJVeixxsVHvXv6kMlWWsfyeK6Sx0jwhkb6W1c8JvCP-TaQaAvKuEALw_wcB

Ps.

Lakierowałem jeszcze lampy w kilku innych autach i efekt identyczny.

Ostatnie dzieło: lampy Toyota Verso

http://www.editer.pl/fotka/c2ac568c05f73d2dbaaa9faaf4117b8a_1.jpg

http://www.editer.pl/fotka/0a0f51a7c8d40b100b3fa818db3e2007_1.jpg