Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam pakiet aplikacji, do tej pory nie miałem problemu aż do wczoraj. Mam problem taki że nie odpala mi auto, kręci rozrusznik czuć paliwo z wydechu ale nie odpala. Miałem w INPIE błąd Mabipulation EWS, próbowałem zrobić synchronizację CAS Z DDE przez Inpe ale otrzymuje błąd IFH-0009 jak chcialem wejsc do EWS i INPA się nie łączy dalej, taki sam problem mam np DLA sterownika EKPM z poziomu zakładki ENGINE. Port mam ok, opóźnienia na 1. Pon 7 i 8 zmostkowany przelacznikiem w interfejsie. Kubełek mam ten niebieski. Chciałem to zrobić ISTA pisze że mogę odpalić auto ale nie odpala. Może DLA tego że nie wykrywa ona zapłonu? Próbowałem zainstalować Voltage Control ale nie trybi aplikacja wtedy wogole.

Ostatecznie przez tool32 uruchomiłem cas.prg i funkcje dme_startwert_abgleich

Obecnie brak błędów auto nie pali

Proszę o pomoc lub podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

E90 oczywiście nie ma EWS tylko CAS , robi się to z pozycji DDE/DME

podaj dokładnie jaki masz silnik DDE to diesel a DME to sterownik silnika benzyna ,

w opisie nie masz DDE tylko DME benzynowy sterownik silnika) w inpa to ME9.2 MEV9 for N45/N46

IFH-0009 to brak komunikacji z sterownikiem silnika , mama nadzieję że dobrze wybrałeś prawidłowy sterownik

pytanie dokładnie czy masz w ogóle KL15 zapłon (uszkodzenie IBS czasami powoduje blokadę zapłonu )

odłącz IBS i sprawdź czy da się włączyć zapłon jeśli go nie ma

częstym problemem jest blokada kierownicy ELV (czerwona ikona kierownicy to znak ) należy zresetować

ISTA powinna prawidłowo zrobić synchronizacje DDE/DME- CAS

oczywiście należy sprawdzić czy nie masz włączonego jakiegoś trybu, transportowy, enerooszczędny , SLEEP mode z bez blokady rozrusznika ,

jeśli jest taki tryb włączony to (nie działają media )

i najgorszy scenariusz to uszkodzony sterownik silnika .... masz ISTA na drzewie DME/DDE jest widoczne na zielono (nie ma błędów) ,

na żółto (z błędami ) , na niebiesko (przerwane programowanie), i na czerwono brak komunikacji .

• 1 miesiąc temu...