Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może tutaj na forum ktoś mi pomoże z moim problemem, Mianowicie mam problem z odpalenie auta już tak od dobrego tygodnia i powoli opadam z sił i nie wiem gdzie szukać już przyczyny.

Czynności jakie zostały zrobione podczas remontu e46 to:

- Zakup silnika M43TU b19.

- Rozebranie go na czynniki pierwsze.

- Oddanie głowicy na planowanie, Oddanie bloku silnika na zeszlifowanie bo był mały zadzior pomiędzy 3/4 Cylindrem i został zebrany 0.16mm.

- Sprawdzenie wału korbowego czy jeszcze trochę pojeździ, założenie nowych panewek bo były lekko przytarte na bokach.

- Złożenie całego słupka na nowych częściach tak jak książka przewiduje.

- Ustawienie rozrządu na znaki (Wałek rozrządu na 1 Cylindrze Krzywka przed otwarciem zaworu od strony dolotu na 4 Cylindrze Na mijance, Tłok na 1 cylindrze w GMP i zablokowany kołkiem na kole zamachowym aby nic się nie przestawiło) znak na kole zębatym wałka rozrządu w pionie a gdy silnik jest założony w aucie pokazuje tak jak książka przewiduje Godzinę 11 blaszka od czujnika położenia wałka rozrządu strzałki obie pokrywają się.

- Sprawdzenie wtryskiwaczy na stole działają prawidłowo otwierają się po podaniu zasilania strzelając mgiełką paliwa

- Złożenie w miarę wszystkiego (Nie zostało założony układ chłodzenia brak chłodnic i pasa przedniego) do odpalenia samochodu ale tu zaczynają się schody ponieważ auto nie odpala

- Szybka diagnostyka komputerem z oprogramowaniem INPA ( kody błędu które pokazują to 108 - Control electric fan "błąd od wentylatora" i 136 Signal Crankshaft sensor "Wydaje mi się że to od Czujnika wałka rozrządu" sporadycznie się pojawia nie zawsze jest" testowane dwa czujniki na obu to samo czujniki podobno są sprawne bez wpiętej wtyczki od czujnika także auto nie odpala bo czytałem gdzieś na forum że bez czujnika powinien też zapalić)

- Także miałem problem z synchronizacją kluczyka ale za którymś podejściem w końcu udało się zaprogramować kluczyk jedyne co zauważyłem to brak możliwości otworzenia klapy bagażnika z przycisku na klapie ale można ja otworzyć z guzika na kluczyku i z programu INPA dodatkowo został zresetowany EWS .

- Paliwo do listwy wtryskowej dochodzi czyli pompka paliwa działa lecz zastanawia mnie czemu po długim kręceniu świece w komorze spalania są suche nie pozalewane prąd na wtyczkach od wtryskiwaczy na jednym Pinie jest ponad 12V na kolejnej coś około 5V, iskra przeskakuje na świecach sprawdzone za pomocą wyjętej świecy podłączonej do fajki i przytknięciu do bloku silnika (Świece nowe BOSCH PLATYNOWE)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprubuj odpalic na samostart...

Jesli ktos napisal ze bez czujnika walka rozrzadu silnik odpali, to spytaj autora wypowiedzi skad ECU wie ktory tlok jest w gorze i na podstawie ktorego czujnika wie na ktory wtrysk ma podac impuls elektryczny?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Crankshaft sensor to czujnik położenia wału :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.