Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów. Mam pytanie zanim sie wezmę za wyciąganie pompy chcialem sie zapytac czy ktos wie moze czy w silniku n47 przed wyciągnięciem pompy trzeba zdemontować filtr oleju i cała jego obudowe bo jest tam dość ciasno i nie wiem czy starczy miejsca zeby ja wysunąć ?

Macie może też jakieś uwagi na co powinienem zwrócić szczególną uwagę! Przy demontażu i montażu?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bedziesz sciagal dekiel rozrzadu , czy chcesz sciagaczem przez otwor inspekcyjny sciagnac zebatke?

Jesli rozjedzie Ci sie rozrzad to bedziesz umial poustawiac?

Opublikowano

Pompe wymieniłem juz sciagaczem od tylu.

Ale nie mam jeszcze wtryskow moze w we wtorek przyjda.

Jak odkrecalem śrubę to mialem wrażenie jal bym zakrecil silnikiem nie wiem czy to normalne ? Bo ten przyrząd raczej nie blokuje rozrządu tylko podtrzymuje zebatke dobrze rozumuje?

Po czy rozpoznać czy przestawilem rozrząd? Nie slyszalem żeby co przeskoczyło wydaje mi sie ze bedzie wszystko git tylko przy odkrecaniu to uczucie ze krece silnikiem ale mysle ze bedzie dobrze.

Jedynie co to moja pompa byla mocowana na 3 śruby czyli taka dodatkowa szpilka od tylu silnika a nowa pompa tego juz nie ma tak ze teraz nie mam do czego tej śruby teraz przekręcić.Ale śruba byla czysta i wydaje mi sie ze jak odpale silnik to raczej olej nie bedzie leciec.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiscie ze ten sciagacz nie blokuje rozrzadu , ale jak juz wymieniles pompe to nie ma potrzeby rozwodzic sie nad tym jak to nalezy wykonac...

Obruc powoli walem korbowym dwa obroty jesli tlok sie nie oprze o zawory to nie przeskoczylo na kolizji a jesli silnik odpali to nie przeskoczylo nic i jest OK.

Silnik sie blokuje zeby nie obracac walem w przeciwnym kierunku obrotow bo wtedy lubi przeskoczyc.

Opublikowano

Napisales ze Silnik sie blokuje zeby nie obracac walem w przeciwnym kierunku. W jaki sposób sie go blokuje ? Jak odkrecalem pompe to poczulem ze ruszam silnikiem ale na szczęście odkreca sie w te sama strone w którą kręci sie pompa czyli w prawidlowym kierunku a jak dokrecalem to nic sie nie dzialo. W sumie lepiej ruszyć silnikiem niz na zablokowanym cos przestawić

Jak wrócę z pracy to spróbuje pokrecic silnikiem.

Kotin44 dzieki za uwagi.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Twoim przypadku najlepiej zablokowac kolo dwumasowe.Demontujesz rozrusznik i tam znajdziesz otwor ( jesli nie posiadasz blokady mozesz uzyc wiertla o odpowiedniej srednicy ), w ten otwor wkladasz wiertlo i trafiasz nim w blaszke z otworem ktora jest na kole dwumasowym - w ten sposob masz wal zablokowany , ale to jest zablokowanie dolnego lancucha a on nie ma miejsca zeby przeskoczyc bo tam jest zbyt ciasno.

Ryzyko przeskoku odnosi sie do gornego lancucha ( od pompy do walkow rozrzadu ) ale jak nie obracales w przeciwnym kierunku to nie masz sie czego obawiac-tu juz trzeba uzyc blokady lub wlasnej pomyslowosci.

Tak jak wczesniej pisalem - obruc walem recznie i powoli a jesli sie poprzestawialo i nie odpalisz to daj znac - poprowadze Cie jak to wszystko poustawiac...

Opublikowano

Witam.

Krecilem wczoraj silnikiem i jest ok. Nic nie stukalo normalnie sie obracal tylko momentami stawial wiekszy opór ale nic takiego zeby nie dalo sie go rękami obrócić.

Dzisiaj bede montowal wtryski.

Mam jeszcze takie pytanie... Wiem ze wtryski trzeba adoptowac ale co z pompą? Jest na niej regulator przepływu czy trzeba tez ją jakoś zresetować?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zatem wszystko przebieglo pomyslnie i milo to slyszec wiec nie pozostaje nic innego jak zyczyc bezawaryjnej jazdy...