Skocz do zawartości

e 39 530d klimatronik- brak połączenie po zmianie

olsza246

Rekomendowane odpowiedzi

czesc wszystkim pozdrawiam i prosze o pomoc znawcow tematu sprawa dotyczy e39 530d 2002.08 zrobilem przekładke z manualnej kilmy na klimatronika wszysko smiga czojniki auc, solar i zawory wody. zakupiony panel klimatronika steruje wszystkim jak nalezy ale kiedy probuje wgrać plik man po zmianach programem NCS-Expert tool wyskakuje błąd 2041 i program ciągle widzi IHKR zamiast IHKA z panelem od manuala nie bylo broblemu z resztą modołów terz sie łącze bez problemu spd daten mam najnowsze i jeszcze dodam ze program ISTA pokazuje ze mam IHKA nie widzi zadnych błedow wszystko na zielono ale kiedy wywołam funkcje ECU nie ma żadnych opcji typu temperatury czojników czy sterowanie podzespołem a jeżeli łącze się przez program INPA mam dostęp do wszystkiego temperatury i sterowanie podzespolem ale chciałbym móc szczytać te spdaten proszę pomóżcie z góry dzieki Edytowane przez olsza246

• Zasłużeni forumowicze
Wymieniłęś sam panel, czy cały zespół klimy, łącznie z klapami, elektrozaworami itp?

tak cały boks z nagrzewnicą elektrozawory i czojniki AUC I SOLAR SENSOR wszystko smiga jak nalezy tylko nie mogę sie połączyc z modółem przez NCS-Expert tool który ciągle widzi ze mam IHKR i dodam jeszcze bo to pewnie może mieć znaczenie to wszystko nie jest od jednego dawcy np. modół klimatronika kupiłem od X5 e53 może trzeba przekodować win A BŁĄD jaki mi sie pojawia przy próbie szczytania pliku TRC TO coapi-2041:falscher sg-codierindex A_IHK391: CODIERINDEX= 03H IHKR_E39.C10: CODIERINDEX = 10 COAPI - 2041: FALSCHER SG - Codierindex CODIERDATEN_LESEN

• Zasłużeni forumowicze
Zmieniłeś w opcjach wyposażenia klimę manualną na automatyczną? Popraw tytuł na zgodny z regulaminem, inaczej admin zamknie temat.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

temat zmieniony a jesli chodzi o zmiane w opcjach to nic takiego nie robilem nawet nie wiem o jakie opcje chodzi i gdzie mialbym to zmienić od miesiaca przegladam różne fora o tej tematyce i nie mogę znależć rozwiązania więc prożba do maniek21112 rozwin temat z tymi opcjami gdzie co i jak miałbym zmienić bede wdzięczny może pomoże Edytowane przez olsza246

• Zasłużeni forumowicze

Są dwa sposoby kodowania , 3 post

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=97&t=179944

U mnie moduł GM nie chciał się dać kodować drugim sposobem tylko pierwszym jak u autora tematu.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

tak próbowałem obu opcji w pierwszej zczytuje plik do trc ale po skopiowaniu do man dokonaniu zmian i probie zakodowania dalej błąd 1041a po drugiej opcji to odrazu uwala z resztą modołow nie ma problemu tak jak pisałem ale problem jest ze po zmianie z manualnej klimy na klimatronika ncs ciągle widzi manualną IHKR ale własnie przegladam fora i maniek21112 ma rację trzeba zmienić mu wyposarzenie bo kompóter ciągle myśli ze ma klime manualną mimo że wszystko działa. własnie przeglądam ten tytół "Changing BMW Vehicle Order Using" bo narazie to nie wiem jak to zmienić i gdzie w jakim piku i jakim programem

• Zasłużeni forumowicze

Sprawdzałeś czy w programie DIS w retrofit nie ma takiej opcji?

Inaczej to zostaje chyba NCS expert plus ncs dummy

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=260787

ok to jest ta stronka którą własnie znalazłem https://www.ljcaesar.com/2014/01/changing-bmw-vehicle-order-using-ncs-expert/ może przyda sie innym w języku angielskim krok po kroku jak to zrobić nie mam DISA ale jak bedzie trzeba to zainstaluje narazie ma wyjazd wiec ja wrócę to bede ogarniał temat jutro. Chcę zakodować ten panel bo jak się okazało po szczytaniu trc funkcje jak dodatkowa pompa wody ogrzewanie postojowe są nieaktywne

• Zasłużeni forumowicze
Dziś sprawdziłem jak to wygląda w DIS-ie, i w funkcji kodowanie retrofit pozycja 3 jest klimatyzacja. Podejrzewam że chodzi o przekodowanie z manuala na klimatronic. Tu jest o tyle wygodnie że jedyne co musisz zrobić to kliknąć tak i po sprawie, program zrobi co trzeba. Tak kodowałem moduł LCM na high po wymianie licznika z małego na duży wyświetlacz.