Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno kupiłem ww. auto jest to moje pierwsze auto w życiu jestem mega zielony.

Otóż mam problem ze spalaniem, co prawda w większości dojeżdżam tylko do pracy (jakies 3/4 KM w jedną) ale moje spalanie opiewa w okolicach 15.5/15.2 (mówie o tym co pokazuje komp)

odnoszę wrażenie , że jest to troszkę dużo. Nie wiem czy to ważne , ale mam wrażenie , że mój silnik jest za gorący, nawet jak wychodzę z auta czuję spod progów powiew gorącego powietrza ( proszę się ze mnie nie śmiać :D)

Gwoli ścisłości bmw 320i 150km.

Aa jeszcze jedno , mam opcje IDRIVE natomiast moja gałka co prawda porusza się , lecz nie "zatwierdza" po ściągnieciu panelu zauważyłem , że gdy odpinam kostkę i podpinam to samo się zatwierdza i własnie w ten sposób ustawiłem radio.

Czy to sam idrive do wymiany ?

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi oraz pomoc.

Pozdrawiam

bNK96

Opublikowano

Sprawdź w ukrytym menu, jaki masz ustawiony współczynnik do przeliczania spalania na 100km. Fabryczne ustawienie to 1000. Być może masz ponad 1000 i Ci zawyża.

Temperatura pracy tego silnika to 105 st., więc pod maską jest dosyć gorąco :)

Co do idrive - podobno trzeba przelutować jakieś styki w kontrolerze idrive, bo robią się zimne luty.

Podpowiedzi jak rozwiązać oba problemy znajdziesz na forum.

Opublikowano

Żeby stwierdzić czy zawyża to najpierw trzeba wyliczyć ile z dystrybutora wychodzi to raz.

Dwa, mając 3km do pracy to nie dziwota, że Ci pali 15 litrów. Raczej to jest normalny wynik na zimnym silniku na tak małym dystansie. Taniej by Cię wyszło z buta chodzić. To auto na dłuższych odcinkach w mieście w sporym ruchu spali ci 10-12 litrów.

Opublikowano
Pewnie masz racje Kubaj , ale zdażyło mi się też jeździć caly dzień po mieście i jest dokładnie to samo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pojedz na stację diagnostyczną i sprawdź skład spalin. Być może sondy lambda nie działają prawidłowo.