Skocz do zawartości

Odpływy w podłodze, korki odpływowe

Satrab

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zaglądał ktoś z was pod wykładzinę swoich beemek ? Ja to zrobiłem i pod tylnim dywanikiem odkryłem po 3 zardzewiałe miejsca na korki odpływowe na stronę... Korki i miejsca wkoło wyglądają nieciekawie, korki przepuszczają bez problemu wodę i rdzy wkoło jest dość sporo... Załatałem je blacharską folią aluminiową żeby woda nie dostawała się do środka... Martwi mnie jak to może wyglądać pod przednimi siedzeniami, czy są tam również jakieś korki ?? Ktoś przerabiał temat ?

Woda dostaje sie,do środka przez korki w podłodze, wystarczy wjechac w wieksza kałuże... Można je spokojnie wypchnąć palcem od spodu i wtedy jest dziura o średnicy 3-4 cm. W mojej beemce korki siedzialy juz tylko prowizorycznje, a guma na tych korkach sparciała. Dookoła pelno rdzy i wilgoci, szkoda ze poprzedni właściciel sie tym nie zainteresował... Najlepiej chyba załatac te dziury mata szklaną zanim pojawi sie rdza i miec spokój, te korki do niczego nie są potrzebne. Pewnie w wielu beemkach dzieje sie podobny proces korodowania miejsc wokół tych elementów...

• Zasłużeni forumowicze

Całkiem możliwe, że masz rację, tylko, że w E39 typowy problem to odklejająca się mata w drzwiach co powoduje, że woda zacieka do środka auta, a mając gumowe dywaniki nawet nie będziesz o tym wiedzieć.

Jak miałem E36 to też myślałem, że mam wodę w bagażniku na skutek sparciałych korków. Korki uszczelniłem silikonem i po deszczach wody zrobiło się jeszcze więcej, bo nie miała jak odpływać. Problemem okazała się nieszczelna uszczelka bagażnika.