Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czym sie roznia te dwa motory poza tym co oczywiste, czyli pojemnoscia? podobno ten 1.6 jest bardziej problematyczny i awaryjny. to prawda?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie zagłębiałem się w różnice, ale problemy te same, czyli wtryskiwacze, nox i problemy z ciśnieniem oleju, choć to ostatnie to z reguły pewnie zasługa zaniedbań (serwisów wg wskazań). Ku przestrodze wrzucam zdjęcia oryginalnego filtra oleju po 12 tys. km i 24 miesiącach:

IMG-20190814-WA0002.jpg

IMG-20190814-WA0005.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dobrze to nie wyglada... ale to sa ogolne problemy n43 - nieistotne czy 122km czy 143 czy 170. podobno z calej gamy n 43 ten 1.6 jest najgorszy... ale no wlasnie - podobno. czy to sie w jakis sposob potwierdza? co rozni te silniki 1.6 i 2.0? pojemnosc mniejsza ale moc ta sama. sa jakies istotne roznice konstrukcyjne wplywajace na wieksza awaryjnosc 1.6?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnić znaczących nie może być, ponieważ oba to n43. Chcesz konkrety to porównuj numery części na realoem ale ja nie widzę sensu. Te problemy dotyczą każdego n43 niezależnie od wersji, stopień jest zależny od tego jak dbał, albo bardziej nie dbał, poprzedni właściciel.

Reasumując jak chcesz e87 lci to kup kopciucha, dobrze radzę, n43 totalnie nie sprawdza się w mieście, mam na stałe takich dwóch pacjentów co na zmianę pojawiają się z zapchanych katalizatorem. Tu optymalne wypalanie jest przy ponad 110 km/h a w kopciuchu z dpf spokojnie wystarcza 70-80, jakie znaczenie ma taka różnica chyba nie trzeba tłumaczyć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.