Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam mały problem z 330d 184km.

Kupiłem niedawno auto i były zauważalne spadki mocy w dwóch zakresach obrotów. Okolo 2.5k rpm i okolo 3.3k rpm.

Zrobilem logi i wyszło ze turbo przeładowuje o jakiej 0.1b i komp dławi i dlatego byly spadki( zawachania)

Postanowiłem wymienić elektrozawór sterujący turbiną- kupilem nowy i zabralem się za wymiane. Niestety podczas montażu nowego ułamałem jeden króciec ( twarde wężyki podciśnienia) na zaworze i nie mogłem go zamontować, więc wyczyscilem filterek na starym zaworze i go zamontowałem. Następnie rozkręcilem zawór egr w celu sprawdzenia czy "tłoczek" chodzi- chodził więc go zamontowałem spowrotem w takim stanie jakim byl- bez zadnego cxyszczenia. Po złożeniu wszystkiego do kupy i jeździe testowej stwierdziłem ze jest jeszcze gorzej niż było, turbo wstawalo okolo 2.5-3k rpm, i miało straszne "lagi" przy zmianach biegów.

Dzisiaj wymieniłem ten sam zawór na nowy oraz wężyki na nowe, lecz nie ma żadnej poprawy względem tego co było.Miał ktoś podobny problem? Ktoś poratuje wiedzą?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
0,1 bara nie powinno mieć takiego wpływu, za mała odchyłka, chyba, że w innych partiach obrotów jest więcej to już tak. Wszystkie przewody wymieniłeś? Może od poduszek też rozpadają się i jest nieszczelność w podciśnieniu, ewentualnie podpiąłeś je na odwrót przy przetworniku ciśnienia :roll: jaki kupiłeś i gdzie? Za ile?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

podciśnienia ok.

Kupiłem engitecha, ale jedzie już do mnie pierburg.

Wymienie i zobaczymy. W tej chwili gruszka nie pracuje prawidłowo i doładowanie jest na poziomie 0.6b

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam nadzieję, że nie z alledrogo za 110,-? :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Oczywiście że nie!

InterCars za 120 po znizkach :)

Przyszedl pierburg, rowniez z ic, lecz zastanawia mnie jaką wartość powinna wytworzyc pompa próżniowa...

U mnie przy zaworze od sterowania turbo jest -0.62b.

Na forum znalazłem wartość od -0.9 do -1b, prawda to?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem co to za zniżki, ale on kosztuje ok 270,- Ty podałeś cenę podróby z alledrogo. Prawda, powinno być więcej, sprawdź bliżej pompy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL