Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Planuje modernizację audio w swojej bmw e 61 przedlift z najbiedniejsza wersją nagłosnieniową. Niestety nie mam na dzien dobry 3 tysiace na audio żeby to zrobić a chciałbym to zrobić etapami.

1.Moje pytanie czy ktoś wymieniał przednie głosniki na tej samej srednicy tylko innej firmy i czy była róznica? np takie https://allegro.pl/oferta/glosniki-do-bmw-e60-e90-u-dimension-el-comp-4b-7213755126

2. Słyszałem że komus udało się wcisnąć w miejsce fabrycznych głośników głosniki 13 cm. Czy faktycznie idzie to zrobić???

3. Skłaniam się na zamontowanie 16 cm glosników lecz wiąże się to zrobieniem zabudowy do tych głośników. Czy ktos takową zabudowę robił?

Planuje na pewno wygłuszenie, montaz wzmacniacza i nowych subwooferow ale to plany na przyszłość.Na początku proszę o porade o same przednie głosniki

Pozdrawiam

Opublikowano
nie myslales o zamontowaniu glosnikow z L7 ??robilem podobna operacje u siebie glosniki z l7 i suby 8omowe do tego wzmacniacz efekt mega :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymiana samych głośników nic nie da.

Może jak dołożysz wysokotonowe to jakąś różnicę zauważysz na plus.

Niestety trzeba wzmaka.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też mogę potwierdzić co kolega wyżej pisze.

Co prawda mam lepsze audio z subami i wzmakiem fabrycznym, ale grało tak sobie. U mnie wystarczyło sygnał z AUX puścić przez mały wzmacniacz pod USB, żeby wydobyć dużo lepszy dźwięk z całości, więc śmiem stwierdzić, że potencjał jest w głośnikach, ale nie jest wtkorzystany w pełni.

W e39 w podstawowej wersji nagłośnienia wymieniłem głośniki i tweety na Hertz esk 130 nie zmieniając radia - różnicy dużej to nie zrobiło.

Opublikowano
To że wzmacniacz będzie potrzebny to wiem i go z czasem dołożę lecz chciałbym zaczać od samej podstawy głośników.Czy ktoś ma włożone wieksze głośniki w miejsce fabrycznych albo wie kto takie cos robił?
Opublikowano
Już udało mi się kupic wzmcniacz za rozsadna kase tj 200zł majacy wiele mozliwosci regulacji czyli idealny do mojego auta.Wzmacniacz to blaupunkt gta475.Zamówie odrazu kilka mat do wygluszenid drzwi przod oraz glosniki wysokotonowe wraz z zwrotnica i mysle ze bedzie duzy skok jakosci, potem będze mozna sie bawic w wymiany glosnikow na mocniejsze wzmacniacze.Dam znać jak uda mi się to zmontować