Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam użytkowników forum , założyłem dziś konto ponieważ mam problem z E60 , w sobotę rano wsiadłem do samochodu i probojac go odpalić wyskoczyły mi błędy na desce , mianowicie nie sprawny tempomat , kontrola trakcji oraz pompa paliwa , po przekręceniu kluczyka na rozruch silnika kręcił lecz samochód nie odpalił, po 3 próbie samochód odpalił bez problemu i bez błędów , cały dzień nim podróżowałem i nie było żadnego problemu z uruchomieniem go po zgaszeniu , następnego ranka sytuacja się powtórzyła , i dokładnie tak samo , te same błędy i po 3 próbie auto zapalało i cały dzień jeździło bez problemu , więc domyślam się że odpowiedzialna jest wilgoć a raczej jestem pewien ponieważ wczoraj powtórzyłem rytuał i pojechałem autem parę kilometrów (tak żeby się zagrzał) było ok po chwili zaczął padać deszcz (dosyć mocno) i na tym skończyła się jazda , samochód cały czas wywala te 3 błędy ile razy bym kluczyka nie wyciągnął nic to nie dawało , pytanie odemnie jest takie : czy spotkaliście się z takim problemem? Co radzicie , gdzie zaglądać , co może zaciekać że robi taki kłopot i w ogóle napiszcie wszystko co mogło być przyczyną i jak poradzić , POMOCY :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak już masz takie podejrzenie to sprawdź sterowniki silnika i wtyczkę. Jest pod filtrem kabinowym po prawej str.

Odłącz też IBS bo różne cyrki się z nim dzieją no i napięcie w ukrytym menu

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wczoraj dostałem się do sterownika , pod filtrem kabinowym , tam wszystkie wtyczki dobrze są wpięte , sucho jest , ani śladu żeby woda była , z tyłu tam gdzie mam Aku też nic nie ma tylko kurz , ani śladu żeby coś mokrego dostawało się do tych miejsc ,
Opublikowano
Ooo , też coś takiego usłyszałem że to może być to , najgorsze że dzisiaj jeździłem i wróciłem do domu zgasiłem auto i po pół godziny próbowałem odpalić i już jest lipa kompletna , teraz cały czas wyskakują te błędy i auto nie odpala , jedyne co zrobiłem to zatankowałem paliwo lecz wątpię że to ma coś z tym wspólnego , a podpowiecie może gdzie znajduje się masa? żebym zaglądnął na nią , a u kolegi jak wyglądała sytuacja i jak poradził z autem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Weź Kabel do opalania i jak samochód nie będzie palić to podlacz krokodylka do masy od kielicha do silnika.

Jeśli to zadziała to będziesz mieć pewność że to jest ten błąd.

Wymiana kabla masowego załatwiła sprawę

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Oki czyli jeden krokodylek za kielich złapać a drugi za jakąś śrubę od silnika , np: za łapę , dobrze zrozumiałem? A gdzie znajdę ten przewód masowy , w którym miejscu jest?
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam hej,

kolego jak poradziłeś sobie z tym, że bmw kręci, ale nie odpala w mokre i wilgotne dni i sypie błędami. jak skasuje błąd to odpala normalnie...