Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam zamiar zrobić płukankę silnika tą z liqui moly i przejść na olej 5w40 syntetyczny, wcześniej był 10w40 półsyntetyk. Czy warto zastosować tą płukankę i czy nic mi się z silnikiem nie stanie? Stosował ktoś?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy nic się nie stanie to nikt Ci nie zagwarantuje, może być sporo osadu, który w skrajnych przypadkach może co nieco przytkać, to oczywiście rzadko się zdarza ale trzeba mieć taką świadomość. Zmianę na 5w40 zdecydowanie należy zrobić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak vanosa robiłem to silnik nawet czysty był,nie wiem jak miska tam wygląda. A bardziej efektowne będzie jak zrobię płukanie raz, potem na nowym oleju jeszcze raz i dopiero wlać docelowy olej?
Opublikowano
Płukankę możesz pominąć jeśli planujesz wlać w celach czyszczących "jakiś olej" 5w/30/40 niższej jakości jako tymczasowy powiedzmy te 4/5 tkm. Potem spuszczasz(z płukanką lub bez) i wlewasz ten właściwy,potem już płukanka co wymiana oleju
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Producent przewidzial do Twojego silnika olej na którym obecnie jezdzisz ,zatem jesli nie wiesz jak dlugo silnik smiga na półsyntetyku ,i nie chcesz podejmowac ryzyka ewentualnej wymiany uszczelnien to lepiej nie przeskakuj na syntetyk,ale ostatecznadecyzja nalezy do Ciebie...
Opublikowano
Zrobiłem dziś tą płukankę. 2 razy. Olej wyleciał bez syfu nadmiernego. Normalny zużyty olej, czyli aż tak brudno tam nie było. Zalałem syntetykiem 5w40 valvoline maxlife i dolałem cerateca z liqui moly. Ciekawe czy nie będzie wpierdzielał oleju po takich zabiegach
Opublikowano
Nie potrzebnie robiłeś płukanie 2 razy,bo wbrew pozorom taki środek "Nie ma super czyszczących mocy" i nie ma co liczyć,że po takim zabiegu wyleci czarna smoła. Wnętrze silnika będzie czyścić nowy olej :wink: Ceratec jak najbardziej ok,ale oliwę mogłeś lepszą wybrać
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
W zeszłym tygodniu po raz kolejny wlałem LM Synthoil 5w/40 I jest to "prawdziwy" pełny syntetyk a nie jak większość hc