Skocz do zawartości

328i Brak mocy, kontrolka EML i kontrolka trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od dwóch dni mam problem z samochodem - E46 328i. Wczoraj podczas 150km trasy auto straciło moc 5-6 razy za każdym razem pojawiała się kontrolka EML oraz kontrola trakcji. Dodatkowo czasami potrafi szarpnąć/przydusić się. Musiałem zjeżdżać na pobocze - gasić i odpalać auto od nowa. Wtedy przez 30km był spokój i znowu to samo. Ktoś wie jak to ogarnac?
Opublikowano

Kolega Maniek podpowiedział, że objawy wskazują na problemy z przepustnicą. Podłączyłem dzisiaj auto pod kompa, nie wiem czy dobrze przeprowadziłem proces odczytu błędów, ale robiłem tak podpiąłem kable do lapka > odpaliłem inpę > wybrałem e46 > potem w okienku silnik> MS 42.0 dla M52 nowy > read error memory.

Wyskoczyło mi 5 błędów a oto one:

1.

http://i65.tinypic.com/30nhjf5.jpg

2.

http://i64.tinypic.com/2r3uh6x.jpg

3.

http://i67.tinypic.com/2qimg0j.jpg

4.

http://i63.tinypic.com/6ei36g.jpg

5.

http://i63.tinypic.com/zv79li.jpg

Co one oznaczają, bo nie za bardzo sie na tym znam. Jest bardzo źle? :roll: XD

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli jednak zaskoczenie, ponieważ to krokowiec (błąd 5). Masz lpg?

1. Zły skład mieszanki na banku 1 - zapewne skutek błędu przepływomierza.

2. Zły skład mieszanki na banku 2 - j.w.

3. Włącznik/czujnik świateł stop.

4. Przepływomierz, brak sygnału - sprawdź czy nie jest odłączony, czy jest zasilanie na wtyczce.

5. Krokowiec - pa początek do czyszczenia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź.

Nie mam lpg. Zaraz biorę się do roboty sprawdzę ten przepływomierz i obadam jakieś tutoriale z czyszczenia krokowca, bo nigdy wcześniej tego nie robiłem :roll:

Mam nadzieje, że bez problemu będę mógł użyć np. zmywacza do hamulców, co? Czy bardziej jakiś contact-spray do elektroniki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmywacz ok jak najbardziej, kontakt spray zostaw do wtyczek i potraktuj je przy okazji rozpinania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Rozkręciłem, oczyściłem, obsuszyłem, złożyłem i okazuje się, że świeci się ciagle teraz EML i trakcja i dodatkowo auto nie reaguje na pedał gazu i po 30 sekundach gasnie.. Co mogłem spyerdolic?

#edit: jutro rano przysiade i na spokojnie rozbiore od nowa, moze cos faktycznie popyerdzielilem. Wiem, ze moglem nie zalozyc linki od gazu na "wieszak", stad pewnie brak reakcji na pedal gazu. Ale dlaczego swieca sie te kontrolki EML i trakcja?

Silniczek krokowy normalnie wciska się w otwór? NIe było tam zadnego gwintu, co nie?

Opublikowano
Rozłożyłem i złożyłem jeszcze raz. Nie założyłem linki od gazu, potem jak założyłem to automatycznie po odpaleniu silnika wchodził na obroty 3tys. Jakoś udało mi się wyregulować i po odpaleniu wchodzi na ok 1tys. Czy wmiare ok. Niestety po przejechaniu 2km znowu wywaliło eml i kontrolę trakcji, czyli na 100% silniczek krokowy do wymiany?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na to wygląda, obejrzyj filmy z zabiegu czyszczenia krokowca i będziesz wiedział jak powinien zachowywać się, wygląda na to, że zacina się.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Po wyjeciu byl sztywny, nic nie latalo, jak wyczyscilem w srodku juz zaczelo latac, jednak widocznie dalej sie przycina... Kupie nowy i w sobote postaram sie zalozyc i dam znac w temacie czy pomoglo. Dzieki za pomoc i pozdrawiam :)
Opublikowano
Rozpocząłem poszukiwania jakiejś używki silniczka krokowego. Powiedzcie koledzy czy silniczek krokowy np od 2.0 Ci będzie taki sam jak dla 2.8i? Nie ma zależności jaka pojemność byleby był od M52, tak? :)
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Właśnie namierzyłem używkę w okolicy, profilaktycznie do wyczyszczenia.

Czy sądzicie by dobrym pomysłem było 24h namoczyć w benzynie ekstrakcyjnej? Nie powinno to raczej negatywnie wpłynąć na silniczek krokowy? Co o tym myślicie? Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, gorzej nie będzie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

W piatek wieczorem wymieniałem krokowca. Wstawiłem używkę, która wcześniej ponad 24h moczyła się w benzynie ekstrakcyjnej i miałem wrażenie, że no kurde naprawdę chodzi płynniej od tego mojego.

Po wymianie, wykasowałem błędy W INPIE, przejechałem się kilka km, auto niestety się czasami przydusiło i jestem przekonany, że nie było tak żwawe jak wcześniej. Na drugi dzien podłaczyłem pod kompa znowu i wywaliło tylko bład od przepływki, myślę sobie kurde, ale fajnie wszystkie błędy co miałem pogasły, więc została tylko przepływka do ogarnięcia i temu to pewnie powód czemu nie jest tak żwawy i czasami się przydusi. Moja radość trwała do wieczora, gdy skręcałem na osiedle auto wprowadziło się najpierw w tryb awaryjny (kontrolka EML i trakcji), a potem zgasło (ledwo wykręciłem na zgaszonym w uliczke i odpaliłem z kopa przed kraksa z E60 XD :twisted: ). Dzisiaj rano podłaczylem pod kompa znowu i pojawił się bład z krokowcem...

692620924_qsspsrh.jpg

Czy to oznacza, że kupiłem używana, niesprawna czesc? Czy bład zwiazany z krokowcem moze wynikac jeszcze z jakiejś nieszczelności na gumach czy cos? Jeżeli to ewidentnie krokowiec to będę musiał kupić nówke.. Jak obstawiacie, że to krokowiec jest niesprawny to jakiej firmy mam kupić? Możecie coś polecic? Coś co by nie było szajsem a jednocześnie nie kosztowało miliona euro.

Jeszcze sprawa z przepływomierzem mam taka prośbę, mógłby ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić to napięcie na wtyczce? (Taki tutorial dla "wybitnie zdolnych") lub jak sprawdzić czy ogólnie przepływomierz jest sprawny. Mam taki miernik elektroniczny, ale nigdy z niego nie korzystałem. Naprawdę jestem w mega zielony w elektryce/elektronice, ale chętnie bym się nauczył jakby jakaś dobra duszyczka zechciałaby mi wytłumaczyc :D

Najgorsze, że mam tylko 2 weekendy w miesiacu, kiedy moge cos posiedzeic i pokomibnowac przy aucie. Nie chce odstawiac do mechanika, bo wiem, ze oni by sie tam nie y ebali z autem i odrazu 1/2 nowych podzespolow wstawili. A tak to przynajmniej sam rozbiore, czegos sie naucze (najczesciej na bledach :twisted: ) i moze coś zostanie w tej glowie na przyszlość. Dlatego bardzo proszę o pomoc, pozdro panowie

#Edit - zapomniałem dodać, że zauważyłem pęknięcie/wyszczerbienie na przewodach idacych od przeplywomierza. Wrzucam zdjecia:

1ajpg_qsspssq.jpg

1jpg_qsspsah.jpg

Myślicie, że te przetarcie może powodować bład silniczka krokowego lub przeplywomierza??

PS: Jechałem 20 minut temu do sklepu to auto weszło w tryb awaryjny (kontrolka EML i trakcja) 2 razy na odcinku 2km...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Osłabienie auta to zapewne skutek błędu przepływomierza, błąd informuje o tym jakby był całkowicie uszkodzony lub nie ma napięcia (masz trzy piny, więc 12V, sterowanie ok 5V i masa). Dziwna sprawa z krokowcem, może masz pecha, może coś z instalacją, może są zimne luty w dme. Ktoś niedawno pisał o takim problemie a przerobił chyba 5 krokowców..Pęknięcie nie ma związku i nawet wygląda na to, że nie jest na wylot.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Może kupiłem jakiegoś szrota po prostu. Chyba kupię nową część i sprawdzę jak to będzia działac. W jaką firmę celować? SKV robi krokowce? Ostatnio poleciłeś mi czujnik poziomu oleju od SKV i od zimy śmiga dobrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu raczej tylko bosch wchodzi w grę. To jest na pierwszy montaż, na czescidobmw jest też vemo, zapytaj jak to wg nich wygląda, czy są ok, cena kusząca:

https://czescidobmw.pl/partscatalogue/wyniki-wyszukiwania,12-13411744713.aspx?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Oki, dzięki jutro będę się dowiadywał, zadzwonię do nich i dam znać co mówili. Bo niestety Bosch wychodzi 3x drożej niż vemo.
Opublikowano

Powiedzieli, że VEMO zamiennik średniej półki. Okres gwarancyjny 2 lata, ale rzadko są reklamowane na gwarancji.

Zastanawiam się czy gdzieś serio nie odstawić auta, bo jak mam dziubać w nim 1-2 dni w miesiącu i sprawdzać czy to będzie działać lub tamto to do nowego roku nie złoże :D :D

• 6 miesięcy temu...