Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy spalanie (czyt. to co pokazuje wyświetlacz elektroniczny) w wysokości 11.2 l/100 km to normalka?? Dodam jeszcze, że wcale jej mocno nie duszę na pedał gazu. Tyle nie paliła nawet moja poprzednia 5tka z 2.0 pod maską.

To przecież silnik nowszej generacji 2x vanos itd.

Pozdrawiam,

Marcin

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem tak: jeśli wg strony BMW.de, e46 320Ci (coupe) manual pali w trybie miejskim 12,2 l/100km, a w automacie 13,1 l/100km to Twoje spalanie jest oki.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

powiedz jeszcze czy 2.0 d czy benzyna

co do spalania to ja tez troszkę jestem zawiedziony mam e46 320D 136 KM automat i robiąć połowę miasta połowę trasy pali mi 10. Niemam tego wyświetlacza elektronicznego ale ekonomizer pokazuje mi duże spalanie. Dodam że nie cisne go wcale strasznie. Czy to norma że przy starcie z pierwszego biegu ruszając normalnie wskazówka wychyla sięna maxa ? Mam jeszcze audi TT quattro 225 koni i ono pali mniej niż bmw. Jutro wymienie filtr powietrza bo mam cichą nadzieję że to przez niego może poprzedni właściciel go wogóle nie wymienił mam przebieg 58 tys km. Byłem na kompie i nie ma żadnych błędów.

Powiedz jeszcze czy działa ci kickdown bo u mnie chyba nie działa bo nie czuje żadnej różnicy i nie redukuje mi biegu a tak chyba powienien.

Proszę o wypowiedź osobę która ma taki sam motor w automacie.

Opublikowano

Ja mam benzynę. Kickdown działa wyśmienicie. Jeśli chodzi o osiągi nie mogę narzekać. Skrzynia działa idealnie. Nie patrz na wychyłowy wskaźnik, to chwilowe spalanie. Dziwne, że w wersji E46 wyświetlacz elektroniczny nie posiada funkcji która pokazuje spalanie średnie. Zobacz ile zrobisz na zbiorniku, to najprostsza metoda. Znajomy ma takiego diesla i zamyka się w mieście w 9l i do najdelikatniejszych kierowców nie należy. Jeśli filtr nie jest totalnie zabity brudem, to raczej wątpliwa sprawa, że zmieni się spalanie. Bardzo często błędy komputera powodują duże zużycie.

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Ja natomiast jestem pozytywnie zaskoczony spalaniem w mojej 320(benzyna), liczyłem że będzie paliła koło 12 litrów w mieście a o dziwo przy spokojnej jeździe mieszcze się w 10l w co żaden z moich znajomych mi nie wierzy
Opublikowano
wczoraj wymieniłem filtr powietrza sądzac po jego nienajlepszym wyglądzie poprzedni właściciel go nie wymieniał był ostro zatkany. Zatankowałem na full i zobacze teraz jak wyjdzie spalanko.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jazda w miescie - spalanie dochodzi do max. 8.5 l /100 ale to juz przy sporym deptaniu gazu, przy spokojnej jeździe miesci sie w granicach 7.3- 7.5 l /100, na trasie w zaleznosci od warunkow i predkosci miedzy 6.0 a 6.8 l / 100, skrzynia tiptronic.
Opublikowano
Jazda w miescie - spalanie dochodzi do max. 8.5 l /100 ale to juz przy sporym deptaniu gazu, przy spokojnej jeździe miesci sie w granicach 7.3- 7.5 l /100, na trasie w zaleznosci od warunkow i predkosci miedzy 6.0 a 6.8 l / 100, skrzynia tiptronic.

Mam tak samo, tylko w manualu. 10 pol na pol miasto z trasa to dla 320d bardzo duzo, nawet w automacie.

I love smell of the gasoline in the morning. It smells like... victory.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam 320d titronic 150 koni i powiem tak najpierw dobre wiadomosci na trasie na autostradzie przy prekosci 160km/h przy tempomacie komputer pokazyje mi 5,9. A miasto srednia przy normalnej jezdzie to okolo10l. A jak dbrze depniesz to jakies 11-12
Opublikowano

Moja e36 320iA VANOS II (45tys przebiegu) na trasie (przy spokojnej jezdzie) 9l, w miescie 10 przy głaskaniu.. Jak bym chcial to wezmie i 14 przy katowaniu...

Wskaźnik tez sie chowa(ponad 30l ?) przy jedynce nawet podczas delikatnego muskaniu pedalu...Na poczatku mnie to przerazalo ale juz sie przyzwyczailem...Za to w sumie podczas jazdy wskaznik srednio pokazuje 9-11 litrow wiec chyba jest to miarodajne.