Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zapewne nie tylko mnie spotyka problem zwiazany z brakiem kola zapasowego ktory jest szczegolnie uciazliwy przejezdzajac przez Słowacje/Czechy.. Wozicie ze sobę jakieś koło zapasowe, zestawy naprawcze czy nic z tych rzeczy ? Pytam bo zazwyczaj jade z zestawem naprawczym ale ostatnio dwóch znajomych dostało mandaty na terenie Słowacji pomimo ze samochód nie jest fabrycznie wyposazony w kolo zapasowe..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja radzę sobie mając po prostu assistance. Ale to w Polsce. Ciekawe co piszesz o tych mandatach. Nie rozumiem jaka może być intencja karania braku koła zapasowego. Rozumiem, że sprawdzają wtedy czy opony są ROF? Skur wiele.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież przepisy są jasne, obowiązuje wyposażenie samochodu zgodne ze wymogami w państwie jego rejestracji, chyba że faktycznie mandat został wystawiony dla samochodu na zwykłych oponach, który nie miał fabrycznie koła zapasowego bo miał mieć opony RoF.
Opublikowano

Ja też mam rozszerzony assistance na Europe... dwa razy podczas kontroli (chociaz jechalem zgodnie z przepisami) sprawdzali mi czy mam zapasowe zarowki do wszystkich swiatel, apteczke zgodna z norma DIN13164, atestowana line holowniczą, do kola nie doszli bo miałem zapchany bagaznik po brzeg i dali sobie spokój...

W necie mozna znaleźć "obowiazkowe" wyposazenie dla samochodów poruszających po drogach SK czy CZ.. i jest tam m.in. kolo zapasowe, klucz, podnosnik... a opony mam zwykle Toyo i zestaw naprawczy. Dla mnie wozenie koloa zapasowego w E91 to pomylka :)

jednak nie usmiecha mi sie placenie mandatu za cos czego nie ma fabrycznie na wyposażeniu..